Francisco Crego va deixar empremta entre els veïns de la parròquia de Grado (Astúries). Aquest doctor jubilat de 83 anys vivia a Oviedo, però continuava passant consulta en aquest petit municipi rural, al qual va arribar el 1960 des de la seva Salamanca natal per exercir com a metge de família i en el qual tenia una finca a la qual acudia amb freqüència. Per cuidar les plantes i netejar la brossa mentre estava de vacances, Crego va confiar en Daniel Jiménez, un toxicòman amb antecedents conegut a la zona com El Araña. La tarda del 28 d'agost del 2016, els veïns del consell asturià descobrien amb sorpresa que aquell mateix migdia el criminal havia degollat el facultatiu per robar-li 80 euros.

Deu euros

Daniel Jiménez - que va confessar els fets després de ser detingut un dia després del crim- ha acceptat una condemna de 26 anys i mig de presó pels delictes d'assassinat i robatori amb violència. El pacte de conformitat ha evitat que se celebrés la vista oral del judici, la qual cosa podria haver elevat la pena de presó per a l'acusat fins als 30 anys que demanava la fiscalia. A més, El Araña haurà d'indemnitzar les dues filles del doctor -que també es dediquen a la medicina- amb un total 62.500 euros.

Els fets van tenir lloc sobre dos quarts d'una del 28 d'agost del 2016. El metge li havia encarregat el condemnat que regués les plantes i netegés els accessos a la seva finca a la barriada de La Barraca mentre es trobava de vacances, com tants altres veïns ja havien fet abans. Jiménez es va presentar aquell migdia d'agost al terreny de la víctima per reclamar deu euros per les tasques realitzades, malgrat que Crego considerava que la feina feta havia estat deficient. Després d'abordar-lo, el doctor li va ensenyar la cartera i li va dir que no tenia bitllets petits, només 80 euros en grans.

Acarnissament

Amb la intenció d'apoderar-se dels diners, El Araña va interceptar Crego quan aquest es disposava a pujar al seu cotxe i va començar a colpejar-lo amb la porta fins que el va fer caure a terra, on va continuar agredint-lo al cap. Aprofitant que l'ancià estava completament indefens, el criminal va utilitzar un ganivet que portava a sobre per provocar-li múltiples ferides per talls poc profunds a la cara, el coll, el tòrax i les mans. Per acabar amb la seva vida, li va assestar una ganivetada al coll de 24 centímetres i mig de longitud. Jiménez va agafar llavors la cartera -apropiant-se dels 80 euros- i el mòbil del metge i se'n va desfer tirant-los a una claveguera i a un rierol respectivament als voltants de la carretera N-634.

La mort de Crego va commocionar a tot el consell de Grado, del qual havia estat nomenat fill adoptiu el 2009 per la seva tasca de metge de família en aquesta zona rural asturiana. Després de l'assassinat es van produir diversos homenatges que van tenir la seva culminació el passat 16 de setembre, quan es va oficialitzar el canvi de nom de la popular plaça de los Moscones pel de plaça del Doctor Francisco Crego Marcos.

Antecedents i metadona

L'Aranya -qui complia presó provisional des de la seva detenció el 29 d'agost del 2016- tenia antecedents per una agressió amb arma blanca a la seva germana i ja havia estat a la presó durant 14 anys per intentar assassinar un home quan provava de robar al seu domicili el 1995, segons informa El Mundo. Jiménez va intentar escanyar la víctima amb un cable i va marxar de l'habitatge pensant que havia aconseguit el seu objectiu, però el propietari de la casa va sobreviure. En el moment de l'assassinat del metge, el condemnat es trobava en ple tractament amb metadona per poder combatre la seva addicció a l'heroïna, per la qual cosa el fiscal argumenta que no tenia necessitat física de consumir altres substàncies a fi d'evitar la síndrome d'abstinència.