El tribunal de l'Audiència de Barcelona ha condemnat a 21 anys i nou mesos de presó Joaquín Benítez per abusar de quatre exalumnes dels Maristes. L'antic professor de gimnàstica a l'escola de l'ordre religiosa de Sants-Les Corts va confessar davant del jutge a finals del març passat que va practicar una fel·lació a dues de les quatre víctimes que l'havien denunciat per abusos sexuals entre 2006 i 2010, però va negar haver abusat dels altres dos. Els magistrats consideren provat amb aquesta sentència que el docent sí que és culpable dels abusos als altres dos denunciants.

A més de la condemna de presó, l'Audiència li imposa a Benítez una indemnització total per a les quatre víctimes de 120.000 euros i l'inhabilita per a l'exercici de la professió durant un període de 13 anys i 8 mesos. Respecte a les víctimes, cau sobre l'exprofessor una ordre d'allunyament i prohibició de comunicació.

No té preu

En la sentència, el tribunal considera que Benítez s'aprofitava de la seva ascendència i jerarquia com a professor d'educació física, i de la confiança que els alumnes tenien per això dipositada en ell per perpetrar uns abusos que han deixat empremta en les quatre víctimes.

"Els fets que van patir els denunciants van constituir una experiència vital negativa en un moment en què encara no tenien desenvolupada la seva personalitat, i que com a tal ha condicionat el com són d'adults. I això no té preu ni reparació possible", afirmen els magistrats, assenyalant que es tracta d'un fet "pervers i odiós que va suposar la seva primera experiència sexual i que ha incidit, en conseqüència, de forma permanent en la seva vida".

foto 3491796

Al final de la declaració del mestre durant el judici pel cas Maristes, les acusacions van ratificar les seves peticions de penes per diversos delictes d'abús sexual, que anaven dels 22 als 36 anys de presó, encara que la fiscalia va decidir augmentés de 70.000 a 90.000 euros les indemnitzacions per a les víctimes. La defensa de l'acusat va demanar una pena de vuit anys de presó per dos delictes d'abús sexual, amb l'atenuant de dilacions indegudes.

Via lliure

El docent només va ser jutjat per quatre del total de 17 casos en què estaria implicat, ja que els altres abusos denunciats ja havien prescrit.

Amb la sentència de l'Audiència de Barcelona, el Govern té via lliure per reobrir el cas Maristes i analitzar així el paper que va jugar l'ordre religiosa en els abusos denunciats contra una vintena de docents, tal com va anunciar a mitjans del passat abril.

La Conselleria d'Educació investigarà les 47 denúncies policials presentades per exalumnes de fins a quatre escoles de la congregació i determinarà si la Fundació Champagnat -responsable de les escoles a Catalunya- era coneixedora dels casos i si va actuar en conseqüència. El nou expedient comprovarà si, tal com va declarar davant del jutge Joaquín Benítez, els presumptes pederastes actuaven sota l'"empara" dels Maristes.