L'Audiència de Girona ha absolt dos acusats de tenir 4,3 quilos de marihuana a una masia en considerar que era per a "consum familiar". La sentència revoca la condemna dictada pel jutjat penal 2 de Girona i conclou que no ha quedat acreditat que els dos processats cultivessin les plantes a casa amb la intenció de traficar. A més, el tribunal també anul·la la primera entrada i escorcoll que els Mossos d'Esquadra van fer a la masia ja que van actuar amb "biaix racial" en veure una persona de color entrant a l'habitatge.

Al judici, exposa la sentència, el propietari de la casa va admetre que era consumidor de marihuana i que tenia cinc o sis plantes "per al seu consum personal, així com el de la seva família" i el de l'altre acusat, que era treballador seu. Una versió que tant l'empleat com els fills de l'acusat van ratificar quan van declarar. "Les conductes dels acusats no es troben clarament situades en l'àmbit dels actes de cultiu dirigits al tràfic", argumenta el tribunal.

Dos arguments

El jutge es basa en dos arguments per absoldre els dos acusats i revocar la decisió del jutjat penal 2 de Girona, que va condemnar els acusats a 1 any i 1 any i 3 mesos de presó com a autors d'un delicte contra la salut pública, a més d'una multa de 18.000 euros a cadascun. Per una banda, l’Audiència de Girona considera que els 4,3 quilos de marihuana que van trobar els Mossos en una masia del municipi de Campllong eren per "consum familiar".

Enrojolant

Per l'altra, el tribunal ha decidit anul·lar la primera entrada i escorcoll de la policia exposant que l'actuació es va realitzar sense ordre judicial i amb "biaix racial" després de veure "una persona de color -un dels treballadors- esperant davant d'una masia amb actitud normal i sense portar cap objecte del qual es pugui inferir voluntat delictiva".

Els fets es van produir el novembre de 2014 i "només un biaix racial en l'apreciació de la realitat, que al tribunal li resulta certament enrojolant, pot fonamentar una sospita de la comissió d'un fet delictiu", subratlla la sentència.