José Luis Lucas Serrano tenia 32 anys i estava a l'atur. Aquest jove sortia d'un curs de formació en una de les plantes del número 21 de l'Avenida de Córdoba, al barri madrileny d'Usera, quan va ser cosit a trets en ple carrer per uns sicaris. Gairebé cinc anys després, tres homes s'asseuran al banc dels acusats per respondre davant d'un crim que neix d'una equivocació.

Breiner Augusto Portilla, Johnson Andrés Medina i José Arbey Rentería s'enfronten a penes de fins a 23 anys de presó per l'assassinat el setembre de 2014 del jove madrileny, que van confondre amb un altre home. L'objectiu real de l'operació era un alunicero -criminal que comet robatoris estavellant cotxes- que tenia una semblança raonable amb la víctima, segons va avançar El Español.

Planificació

L'assassinat es va començar a gestar a mitjans del mes de juliol de 2014, quan Breiner Augusto va llogar amb un nom fals un apartament en el número 295 de la carretera de Villaverde a Vallecas. Després dels primers preparatius, l'acusat va comprar durant el mes d'agost una Blackberry i una targeta de memòria per poder comunicar-se amb la resta d'implicats en la venjança.

El següent pas va ser traçar el pla, per al qual Breiner Augusto va decidir llogar una motocicleta, de la que en va modificar la matrícula per evitar poder ser identificat. Amb el vehicle, els tres imputats van començar a vigilar els moviments del que pensaven que era el seu objectiu per conèixer els seus hàbits i establir rutines.

L'assassinat

Finalment, el crim va tenir lloc el 12 de setembre de 2014. Després de tancar els últims serrells del pla juntament amb José Arbey, Breiner Augusto es va reunir amb Johnson Andrés al barri de Villaverde, on aquest li va lliurar a través d'una tercera persona una pistola semiautomàtica.

Breiner Augusto es va dirigir fins al lloc en el que José Luis tenia aparcat el seu cotxe, un Smart Fortwo que es trobava a l'Avenida de Córdoba. El vehicle era de la mateixa marca i model que el que conduïa l'alunicero a qui realment volien matar. Poc abans de les set, la víctima va sortir del curs de formació en el número 21 del mateix carrer i es va introduir a l'interior del seu cotxe.

Avinguda de Córdoba Madrid

L'acusat va aprofitar l'ocasió i es va apropar a la finestreta del copilot. José Luis va decidir sortir del cotxe per intentar desxifrar que intentava dir-li aquest home a través del vidre. Segons l'escrit del fiscal, Breiner Agusto va envoltar corrent el vehicle per la part posterior i -amb el casc de motorista posat- va disparar el jove a boca de canó, impactant vuit vegades al pit, la cara, el coll i el braç dret.

La fugida

José Luis va morir al cap de pocs segons i el seu assassí va abandonar el lloc amb la moto i va fugir immediatament a Alacant, des d'on es va posar en contacte amb José Arbey. Breiner Augusto va ser detingut provant de passar de Colòmbia a Guatemala el 31 de maig de 2016 en virtut d'una ordre de detenció internacional.

Brenier Augusto Tapasco

Poques hores abans d'aquell mateix dia havia estat detingut a Madrid Johnson Andrés, l'home que suposadament va lliurar l'arma a Breiner. José Arbey, conegut com a Snoopy, ja havia estat arrestat prèviament per una altra investigació.

23 i 18 anys

La Fiscalia demana a l'autor material dels trets 23 anys de presó pels delictes en qualitat d'autor d'assassinat, tinença il·lícita d'armes i falsedat en document oficial.

Als altres dos acusats se'ls considera coautors d'un delicte d'assassinat pel que reclama per a ells penes de presó de 17 i 18 anys, respectivament. Un d'ells li imputa també el delicte de tinença il·lícita d'armes pel que sol·licita uns altres 18 mesos de presó.