José M.M. porta gairebé tres anys en una cel·la de la presó de Brians I. El Jutjat de Violència contra la dona número 1 de Granollers va decretar el seu ingrés provisional l'1 de setembre de 2016 per intentar matar a la seva dona clavant-li un tornavís fins a vuit vegades al coll i després calar foc a la casa familiar a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). L'home s'ha assegut aquesta setmana al banc dels acusats i, malgrat assumir els fets, ha assegurat que no recorda res del moment de l'agressió.

L'entrada d'en José a la sala de vistes de la secció número 20 de l'Audiència Provincial de Barcelona aquest dimarts es va produir entre plors i missatges d'ànim. Les llàgrimes eren de la seva mare, que no podia suportar la imatge de veure el seu fill emmanillat. Les paraules de suport eren dels seus germans i amics. Amb aquest recolzament s'asseia davant el magistrat, acusat d'un delicte de temptativa d'assassinat.

Divorci

Els fets van tenir lloc el 29 d'agost del 2016. En José i la seva esposa Laura estaven en tràmits per separar-se i l'home portava almenys un parell de setmanes vivint a casa d'uns amics de la parella. La dona continuava residint juntament amb el fill menor d'edat d'ambdós a la casa adossada del número 5 del carrer Gavina de la Ametlla del Vallès. L'acusat tenia claus de l'habitatge i es presentava de tant en tant per mantenir en bon estat el jardí.

Sobre dos quarts de vuit d'aquell dilluns d'estiu, en José va trucar al timbre de la porta. En aquell moment, dins de la casa es trobaven la Laura, el seu fill i el germà gran de l'acusat, que havia vingut a buscar el seu nebot per emportar-se'l a les festes patronals del seu municipi. En veure el seu germà, l'imputat va embogir i ambdós van començar a discutir. El motiu de la disputa era una trucada que havien mantingut durant la tarda, en la que en José no deixava que l'oncle del menor se l'emportés. La baralla va anar pujant de to i els dos germans van acabar a cops de puny.

Escopeta

"No era el meu germà realment. Estava com un boig, tenia la cara desencaixada i uns ulls...", va assenyalar davant del jutge el germà de l'acusat, que va decidir abandonar l'habitatge després de la baralla. En José va entrar dins i es va dirigir llavors a una de les habitacions. Va agafar l'escopeta que guardava en un armari i l'estava començant a carregar quan la seva dona li va parar els peus. L'imputat va sortir corrents i se'n va anar de la casa després d'agafar el mòbil de la Laura. Va tornar al cap d'una hora i va trucar una altra vegada al timbre.

"No era el meu germà realment. Estava com a boig, tenia la cara desencaixada i uns ulls..."

La Laura va sortir a rebre'l i, mentre li tornava el mòbil que tenia a una mà, amb l'altra va treure un tornavís que tenia amagat a l'esquena i li va clavar a la zona del coll. "Van ser moltes vegades. Era sistemàtic", va recordar la víctima en el judici. L'acusat la va apunyalar fins a vuit vegades i va continuar amb l'agressió després que la seva dona caigués a terra completament indefensa. El fill de la parella va sortir en defensa de la seva mare després de sentir els seus crits i va aconseguir apartar-los. "Només volia arribar a la porta per anar-me'n", va explicar la víctima, que va aconseguir arribar fins a l'entrada.

Incendi

En José va escapolir-se del seu fill empenyent-lo amb violència i va agafar pel cabell la Laura mentre li clavava el tornavís per l'esquena. La intervenció d'un grup de veïns, que van acudir alertats pels crits va permetre separar la parella després d'un forcejament amb la porta i confinar l'imputat dins de la casa. Una vegada a l'interior, l'home va calar foc a tres habitacions de l'habitatge i va utilitzar un producte accelerant per avivar les flames. Els bombers van aconseguir apagar ràpidament l'incendi, que va arrasar completament amb una de les estances. En José va haver de ser hospitalitzat per inhalació de fum i la seva dona també va ser ingressada per les ferides causades, que li han deixat fins a sis cicatrius.

Memòria

"No me'n recordo. No sé què em va passar", va assegurar en José en ser preguntat pels fets. L'acusat va assumir ser l'autor de l'agressió, però va assenyalar que ell tan sols veia el seu germà dins de la casa i que no es va despertar fins que va arribar a l'hospital. Malgrat declarar que no pot recordar l'incident, l'home va decidir des de la presó deixar-li a la seva dona tots els diners que tenia acumulats en els comptes bancaris i va renunciar a la part proporcional que li corresponia per la venda de la casa familiar, amb la intenció d'indemnitzar la víctima.

Trastorn

Segons han explicat aquest dimecres el psicòleg forense Manuel Ramos Garrido i el psiquiatre forense Carlos Alonso Gutiérrez, en José podria haver patit un trastorn dissociatiu en el moment en què es va produir l'agressió. Aquest tipus d'episodi transitori es dóna quan el subjecte és sotmès a un alt nivell d'estrès i es caracteritza per la pèrdua del control del cos per part de la ment, que es tradueix en una pèrdua de la consciència i en la realització d'actes estranys i erràtics.

Els metges consideren que en José té intel·ligència límit i que presenta un quadre ansiós-depressiu

Els forenses argumenten que l'acusat té un trastorn de personalitat no especificat, que entraria en concordança amb els problemes d'adaptació social i de rendiment escolar i laboral què ha hagut d'afrontar al llarg de la seva vida l'imputat. A més, els metges consideren després de realitzar-li les proves pertinents que en José té intel·ligència límit i que presenta un quadre ansiós-depressiu. Aquestes característiques són factors de risc que augmenten les probabilitats que algú pugui patir un trastorn dissociatiu, segons els facultatius.

Implosió

La mala relació que portava mantenint amb el seu fill l'acusat, sumat a un imminent divorci i a la forta discussió amb el seu germà haurien pogut provocar -en parer dels metges- un episodi de pèrdua de la consciència i del control del cos com el descrit. La combinació dels antecedents d'en José i la situació d'alt estrès a què va ser sotmès podrien explicar l'agressió, esgrimeix la defensa.

Tenint en compte totes aquestes circumstàncies, el tribunal de l'Audiència Provincial de Barcelona s'haurà de pronunciar sobre el cas. El fiscal demana en el seu escrit d'acusació una pena de 29 anys i 10 mesos de presó pels delictes de temptativa d'assassinat, lesions i incendi. Tanmateix, tant la defensa com l'advocada de la víctima han arribat a un acord i reclamen quatre anys i sis mesos de condemna.