Rosario Lluna no es va presentar a la primera comunió de la seva filla de deu anys el passat 23 d'abril de 2017. La germana de la dona de 39 anys es va estranyar que no aparegués per a la cerimònia que va tenir lloc a Alcolea del Río, el municipi sevillà en el qual residia amb la seva parella i la menor. Aquell mateix dia va denunciar la desaparició de la Rosario, però ja era massa tard. Al cap de poc temps, els equips de rastreig de la policia van trobar el cadàver de la seva germana dins d'una maleta en el curs sec d'un rierol.

L'Audiència Provincial de Sevilla ha condemnat aquest divendres a 20 anys de presó al marit de la Rosario, l'autor confés del conegut com a crim de la maleta. L'home va matar a la seva parella asfixiant-la amb cordons de sabates i bosses de plàstic el 16 d'abril de 2017. Després de l'assassinat, l'acusat va ocultar el cadàver en una maleta que va amagar en el curs sec d'un rierol. Quan la Guàrdia Civil va començar a sospitar d'ell, va intentar treure's la vida sense èxit i va acabar confessant en el centre hospitalari en el qual va ser ingressat.

Traïdoria

El tribunal considera provat amb el seu veredicte que A.M.G.G. va atacar a la seva parella "conscient i intencionadament per sorpresa, per l'esquena, sense que pogués defensar-se, i la va asfixiar fins a causar-li la mort", motiu pel qual el jutge ha tingut en compte els agreujants de parentiu i traïdoria.

"L'acusat va confessar plenament l'autoria del crim, encara que en el judici oral va intentar mitigar la seva responsabilitat dient que no recordava com la va matar, i va indicar on es trobava el cadàver, el que sense cap dubte va contribuir de forma essencial a l'esclariment dels fets i en especial a la troballa del cadàver", argumenta la sentència. La maleta on A.M.G.G. va ocultar el cos "es trobava en una zona de difícil localització i és possible que no s'hagués localitzat sense la col·laboració de l'acusat", afegeix.

La troballa

Finalment, i després de rastrejar amb el suport de gossos ensinistrats una zona situada al paratge conegut com a Calera El Mochilón del terme municipal d'Alcolea del Río, va ser trobat en el curs sec d'un rierol que discorre per un oliverar el cadàver de Rosario a l'interior d'una maleta, detenint-se la seva parella sentimental com a presumpte autor dels fets.

Recurs

La sentència, contra la que es pot presentar un recurs davant de la Sala Civil i el Penal del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), condemna A.M.G.G. a indemnitzar amb 95.000 euros la filla que tenia en comú amb la víctima, amb 45.000 euros a cadascun dels pares de la morta i amb 16.000 euros a cadascun dels tres germans, encara que el jutge també ratifica la insolvència de l'encausat.

L'acusat, que no podrà accedir al tercer grau penitenciari fins que hagi complert la meitat de la pena, va ser declarat culpable per un jurat popular en un judici que es va celebrar del 23 al 30 d'abril.