Concepción G.M. es va retrobar amb el seu fill després de 20 anys de silenci. Aquesta anciana de Barcelona portava des de 1996 sense notícies de Juan J.G. fins que aquest va tornar a reprendre el contacte amb la seva mare el 2015. Ambdós es veien d'amagat de l'altra filla de la dona, que es va encarregar de cuidar-la quan la seva salut va empitjorar a causa d'una caiguda domèstica l'octubre del 2013. En només uns mesos, en Juan va aconseguir que la seva mare li donés la meitat del saldo que havia acumulat en el seu compte i que li deixés en propietat el pis familiar del carrer Praga, al barri barceloní del Baix Guinardó. Un jutge va decretar el 13 de novembre del 2017 la incapacitat absoluta de la Concepción, argumentant que no era capaç de vetllar per si mateixa i molt menys de gestionar un patrimoni.

L'acusat defensa que tot va ser iniciativa de la seva mare

El cas ha arribat aquesta setmana a l'Audiència Provincial de Barcelona i en Juan s'ha assegut en el banc dels acusats per un delicte d'estafa i apropiació indeguda, després de ser denunciat per la seva germana. El fiscal afirma que l'home es va aprofitar de la demència que pateix la seva mare per apropiar-se dels seus estalvis i de part del patrimoni familiar. Tanmateix, l'imputat defensa que tot va ser iniciativa de la seva progenitora, que al seu parer no té les capacitats tan afectades com va considerar el jutge. La resolució del tribunal decantarà la balança a favor d'un dels dos germans. En joc, una herència valorada en mig milió d'euros.

Fèmur

Tot va començar l'octubre del 2013. La Concepción ingressava a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona després de trencar-se el fèmur en una caiguda domèstica. Els metges que van atendre l'anciana van recomanar Rosa María J.G. -la seva filla- que portés a la seva mare a una residència o li busqués algun tipus d'ajuda per al dia a dia. La dona va decidir contractar una cuidadora perquè ajudés al matí la seva progenitora a sortir de casa, passejar i fer la compra. Aquest servei es pagava a través del compte conjunt que compartien mare i filla des de la dècada dels noranta.

Por

La Rosa María no sabia que el seu germà havia reprès la relació amb la seva mare. "Ens vèiem quan no venia la meva germana. Jo crec que més que cuidar-la, ella la controlava", ha assegurat l'acusat davant del jutge. Segons la versió d'en Juan, la Concepción tenia por d'acabar en una residència i li va dir que li deixaria la meitat del que tenia per igualar les herències amb la condició que no permetés que la traguessin del seu pis al carrer Praga fins a la seva mort.

"Ens vèiem quan no venia la meva germana. Jo crec que més que cuidar-la, ella la controlava", assegura l'acusat

El 12 de gener del 2016, l'imputat va portar la seva mare a un bufet d'advocats perquè l'anciana li atorgués al seu fill plens poders per administrar el seu patrimoni. A més, la dona va firmar un document en el qual li deixava també el domicili de Barcelona després de la seva mort. El 2 de novembre del mateix any, en Juan va portar la Concepción davant d'un notari i van formalitzar una donació en favor de l'acusat per un valor de gairebé 140.000 euros, la meitat del saldo que la seva progenitora tenia en el compte. Durant el mes següent, l'imputat va traspassar els diners rebuts a un compte propi en una altra entitat bancària.

Passeig

En descobrir els moviments en el compte de la seva mare, la Rosa María va decidir retirar els 140.000 euros restants. "Ho vaig fer per preservar els diners de la meva mare. Ella no sabia res de la donació. Em va explicar que en Juan la va portar un dia de passeig i que li va dir que firmés aquí com havia fet ell", ha explicat la germana de l'imputat. Alhora, la filla de la Concepción va presentar una demanda d'incapacitació de la seva mare. El jutge encarregat del cas va decretar la incapacitat absoluta de l'anciana per cuidar-se de si mateix o gestionar el seu patrimoni, una sentència que està pendent de recurs.

Demència

Cinc metges forenses van estudiar l'estat de salut física i mental de la Concepción a petició del jutge. De tots els professionals que van analitzar el cas, quatre d'ells van concloure que la dona presentava una demència amb deteriorament cognitiu moderat-greu. Aquesta condició es tradueix en problemes de memòria i desorientació, entre d'altres símptomes, que fan a l'anciana "incapaç de gestionar un patrimoni". Segons els facultatius, la mare de la Rosa María i en Juan no sabia diferenciar conceptes com una donació o un compte bancari i confonia constantment els euros amb pessetes, sense percebre que es tractava d'un error.

Quatre metges forenses van concloure que la dona presentava una demència moderada-greu

La fiscalia considera provat que l'acusat es va aprofitar del deteriorament mental de la seva mare per apropiar-se dels seus diners i de part del seu patrimoni i demana una pena de sis anys de presó per un delicte continuat d'estafa i apropiació indeguda. A més, demanda que s'anul·lin tots els moviments de diners i canvis en l'herència que va realitzar la Concepción amb en Juan, després de quedar constatada la incapacitat de l'anciana per a la presa de decisions econòmiques per si mateixa.