Paz Fernández va desaparèixer el 13 de febrer del 2018. Aquesta veïna de Gijón de 43 anys es trobava allotjada en una pensió al municipi asturià de Navia quan es va esfumar sense deixar rastre. Després de gairebé un mes sense notícies, el seu cadàver va ser localitzat el 6 de març a l'embassament d'Arbón. Al cap de tres dies, la policia detenia Javier Ledo, l'exparella de la dona i amb qui s'havia vist durant la tarda i la nit del dia de la seva desaparició.

L'arrestat -que es troba en presó provisional des del 12 de març del 2018- s'enfrontarà a una pena de fins a 15 anys de presó per un delicte d'assassinat amb els agreujants d'abús de superioritat i menyspreu de gènere. Un jurat popular serà l'encarregat de determinar si Ledo és el culpable de la mort de la Paz, a la qual presumptament va matar a cops abans de desfer-se del cos.

La invitació

Els fets van tenir lloc el 13 de febrer del 2018. La Paz havia viatjat des de Gijón fins a Navia, localitat que visitava freqüentment per veure's amb una persona amb la qual mantenia una relació. La dona s'allotjava a la pensió San Francisco i al mateix bar de l'allotjament es va trobar durant la tarda amb Ledo. La seva exparella la va convidar a sopar a la seva casa i la víctima va acceptar.

El missatge

Segons recull el fiscal en el seu escrit d'acusació, la Paz va arribar passades les deu al domicili del seu antc nòvio i van sopar a la cuina. Sobre un quart de dotze, la dona va rebre al seu mòbil un missatge de la seva parella actual, la qual cosa va motivar l'inici d'una acalorada discussió.

Mogut per la gelosia i recriminant a la dona, a més, que s'hagués quedat amb una quantitat de diners que guardava en un calaix, Ledo va agafar un rodet de cuina i la va colpejar a la cara i als braços, fracturant-li la clavícula. Després de la primera agressió, la víctima va intentar fugir, però l'acusat va acabar amb la seva vida provocant-li un traumatisme cranioencefàlic colpejant-la al cap diverses vegades amb una pedra de grans dimensions que hi havia a l'escala de l'habitatge.

Cadàver

En comprovar que la dona havia mort, Ledo va embolicar el cadàver en una manta i li va cobrir el cap amb unes bosses, el va introduir al cotxe de la víctima i el va traslladar fins a Arbón per llançar-lo des d'un pont al rierol de La Pontiga. Uns metres més endavant i abans de tornar amb cotxe a Navia, l'imputat es va desfer de la bossa de la víctima llançant-la també al riu.

El cadàver de la Paz va ser localitzat a l'embassament d'Arbón el 6 de març i tres dies després l'exparella va ser arrestada per la seva implicació en el crim. Ledo, que es troba en presó provisional des del 12 de març de 2018, serà jutjat per un tribunal popular en data encara per determinar i la Fiscalia ha reclamat la prolongació de la situació de presó provisional fins a la celebració del judici.

El Ministeri Fiscal demana una pena de 15 anys de presó per a l'acusat, a més de demandar que pagui en concepte d'indemnitzacions 90.000 euros a cadascun dels dos fills de la dona, 30.000 euros a la seva mare i 25.000 euros a cadascuna de les seves dues germanes, una suma total de 260.000 euros.