El Tribunal Suprem ha avalat la decisió d'una dona de desheretar dos dels seus tres fills per haver-la menystingut, abandonat i maltractat psicològicament durant anys.

L'alt tribunal, per tant, rebutja el recurs dels dos fills desheretats contra la resolució dictada per l'Audiència Provincial de Biscaia que va confirmar la del Jutjat de Primera Instància número 8 de Bilbao. Entén que la dona tenia dret a desheretar als seus fills perquè es el maltractament al qual havia estat sotmesa havia estat acreditat.

"Sola i abandonada tot i estar greu"

El tribunal explica que el testament de la mare, fet el 3 d'agost del 2009, diu que "el seu fill Francisco Javier va dir reiteradament" a la seva mare que "està plena de maldats i bruixeries igual que la casa on vivia". També diu que la va deixar "sola i abandonada tot i estar greu per una malaltia crònica que pateix des de fa més de 10 anys i que s'ha anat agreujant progressivament fins a provocar-li una mobilitat molt reduïda que l'obligava a anar en cadira de rodes".

Li va negar la condició de mare

El document també diu que "el seu fill Jorge li atribueix la responsabilitat de tots els mals que, segons ell, ha patit durant la seva vida" i li va negar "formalment i expressa la condició de mare". Afegeix que el fill li va impedir poder parlar amb ell "fins al punt d'haver intentat felicitar-lo el dia del seu aniversari i penjar-li el telèfon".

En el cas del Francisco Javier, que al·lega que té dret a rebre l'herència perquè es va reconciliar amb la seva mare, la sentència afirma que s'ha provat que va viure amb ella els últims mesos de la seva vida "per raons econòmiques i no per cuidar-la i assistir-la".

La dona diu que "per tot plegat deshereta els seus fills Jorge i Francisco Javier i fa hereu únic el seu fill Ignacio".