El divendres 25 de maig de 2018 arribava a mans de la Guàrdia Civil de Moreda (Astúries) un estrany sobre sense remitent. Dins, una carta manuscrita alertava de l'arsenal d'armes que guardaven amb cautela a la casa familiar dos germans del veí municipi d'Ujo, a Mieres. La investigació va constatar l'existència d'aquesta col·lecció de gairebé una quinzena de subfusells, rifles, escopetes i pistoles en perfecte estat que havien heretat dels seus avantpassats i que no figuraven en cap registre d'armament.

Els dos germans van acceptar una condemna d'un any i mig de presó per un delicte de dipòsit d'armes de guerra i de foc reglamentades. La Secció Tercera de l'Audiència Provincial d'Oviedo els va considerar el passat dos de maig culpables dels fets en qualitat de cooperadors, ja que es tractava d'una herència familiar.

Manuscrit anònim

El cas es remunta fins fa gairebé un any, quan la policia rep el sobre a finals de maig del 2018. La carta estava escrita a mà i era anònima. El seu contingut alertava d'un veritable arsenal militar sense legalitzar en una casa d'Ujo i el paquet també incloïa un llapis de memòria amb fotografies d'armes de diferents classes i calibres.

Segona República

Després de les indagacions inicials, la policia va sol·licitar una ordre d'entrada i registre al domicili on presumptament estava emmagatzemada la perillosa col·lecció. Els agents van trobar a la casa dos subfusells -un dels quals fabricat a Espanya durant la Segona República- i dues pistoles metralladores, totes considerades armes de guerra i en perfecte estat de funcionament.

A més, la Guàrdia Civil també va trobar i va comissar un fusell, una tercerola, un mosquetó, una escopeta, quatre pistoles, un rifle i un revòlver, que estaven llestos per poder ser utilitzats.

Amb munició i sense llicència

Els acusats tenien a casa la munició necessària per disparar les armes, que havien estat adquirides pel seu pare i altres avantpassats. Ambdós germans eren coneixedors de l'arsenal, tanmateix, no van fer cap gestió per destruir, inutilitzar o legalitzar l'armament.

Segons la defensa dels condemnats, en tot moment van pensar que no era necessari declarar ni legalitzar les armes perquè no sabien que estaven en perfecte estat. A més, es dóna la circumstància que cap dels dos imputats no té llicència per a la possessió o la utilització d'armes de cap tipus.