Emilia T.S. va morir el 12 de juliol de 2014 a Olot (La Garrotxa) als 97 anys. Aquesta anciana de Barcelona va deixar en herència un llegat valorat en tres milions d'euros al matrimoni que va gestionar el seu patrimoni durant els últims vint anys. Després de patir una pneumònia a finals de 2010, un jutjat va decretar la incapacitat de la dona i va deixar la tutela en mans d'un cosí seu, en sospitar que hi havia alguna cosa rara en els comptes de l'Emilia. Les primeres comprovacions van revelar que més de 150.000 euros havien desaparegut.

El cas ha arribat aquesta setmana a la secció novena de l'Audiència Provincial de Barcelona. Maria Àngels D. i Jordi G. han declarat davant del jutge acusats dels delictes d'estafa continuada i apropiació indeguda. El fiscal considera que la parella es va aprofitar de la demència que patia l'Emilia per apoderar-se del patrimoni de l'anciana, apropiant-se de part dels ingressos dels lloguers que gestionaven i convencent-la que els deixés en herència la majoria dels pisos que tenia en propietat. Els imputats han negat els fets i han assegurat que la dona era "ininfluenciable" i plenament conscient del que feia.

Lloguers desapareguts

La Maria Àngels i l'Emilia es van conèixer fa més de quaranta anys. Aleshores, l'acusada cursava COU i venia a visitar la seva germana, que vivia porta amb porta amb l'anciana en un edifici del carrer París de Barcelona. La relació entre ambdues va ser intermitent fins l'any 2.000, quan la imputada va començar a gestionar la vintena de pisos que tenia en propietat la víctima. La Maria Àngels s'encarregava de liquidar els lloguers que cobrava dels llogaters i ingressava la quantitat final en un compte que compartia amb l'Emilia.

Fruit d'aquestes gestions, la fiscalia estima que l'acusada es va apropiar fins a finals del 2010 d'uns 155.000 euros. Aquesta quantitat prové de la diferència entre els diners sobrants després de la liquidació dels lloguers i el total que s'ingressava en el compte de la propietària dels pisos. La Maria Àngels ha negat l'acusació i ha assegurat davant del tribunal que aquesta quantitat es va reservar per a unes obres en un dels blocs d'habitatges que gestionava.

Alzheimer

Durant aquell mateix període, l'Emilia va començar a patir un procés d'Alzheimer. La malaltia va ser detectada el 2001 i va tenir un avanç progressiu fins a finals del 2010, quan l'anciana va empitjorar considerablement després de ser ingressada per una pneumònia. Tanmateix, almenys dos especialistes que la van visitar aquell mateix any abans que fos hospitalitzada asseguraven que la dona estava lúcida i, malgrat ser conscient que necessitava ajuda per gestionar el seu patrimoni, tenia molt clar en qui delegava aquestes funcions i que era el que volia fer amb les seves propietats.

"L'Emilia tenia la capacitat per decidir a qui deixar el seu patrimoni, però no podia administrar-lo ni comprovar si s'havien liquidat correctament els lloguers", ha apuntat la doctora en psiquiatria Eugenia Valverde, que va visitar la víctima en tres ocasions durant el 2010. Determinar com d'afectades tenia la memòria i les capacitats de decisió l'anciana és essencial en aquest cas perquè entre 2007 i 2010, l'Emilia va realitzar cinc testaments diferents.

Hereus i donacions

Segons el testimoni dels dos notaris que la van atendre durant aquests anys, la dona era molt "intel·ligent" i, malgrat la seva edat, conservava les seves capacitats mentals. A més, sempre que volia fer un nou testament entrava sola al despatx i sabia justificar cada un dels canvis que realitzava d'una forma coherent. Tanmateix, el resultat de totes aquestes modificacions va acabar amb els dos acusats com a hereus universals del llegat de l'Emilia.

La Maria Àngels i en Jordi no només anaven a fer-se amb tot el patrimoni de l'anciana després de la seva mort, sinó que també van aconseguir que la dona els donés en vida diversos pisos i places d'aparcament que tenia a Barcelona. Però aquesta no va ser l'única ajuda que van rebre els imputats de part de la víctima. Fins i tot en tres ocasions, la Maria Àngels va lliurar un taló del compte que compartia amb l'Emilia a l'empresa constructora que s'encarregava de les obres en una casa de la família de l'acusada a Sant Mateu de Bages. En total, es van lliurar tres xecs per un valor de gairebé 83.000 euros.

Sospites

Tot aquest transvasament de propietats entre l'anciana i els acusats va ser el que va fer sospitar el tribunal del Jutjat de Primera Instància número 58 de Barcelona que alguna cosa no quadrava en els comptes de l'Emilia. Per aquesta raó, el jutge va valorar les dues demandes d'incapacitació que havia rebut -per part d'uns familiars de la dona que resideixen a l'Equador i per part de la mateixa víctima en connivència amb els imputats- i va decidir atorgar-li la custòdia a una tercera branca de la família: el cosí de l'anciana.

Les empremtes

Emilio T.S. va recuperar el contacte amb la seva cosina després de gairebé 25 anys sense veure's. Ambdós es veien una vegada al mes fins a principis del 2010, que van començar a quedar amb més freqüència. Quan el magistrat li va donar la custòdia de l'Emilia i el va avisar de les seves sospites, l'home va intentar accedir als comptes de l'anciana, sense èxit. La majoria dels diners estava en un compte de la Maria Àngels al qual ell no podia accedir. Després d'aconseguir la informació que necessitava i realitzar les primeres comprovacions, l'Emilio va denunciar el cas en constatar que almenys faltaven uns 155.000 euros de la liquidació dels lloguers i que en tres anys s'havien realitzat fins a cinc testaments, tots en favor dels acusats.

El fiscal demana per al matrimoni una pena de vuit anys de presó pels delictes d'estafa continuada i apropiació indeguda. Per la seva part, les defenses demanden que s'absolgui els imputats en considerar que no hi va haver un "engany" que constati que s'ha produït una estafa i que no s'ha pogut provar que hi hagi hagut apropiació indeguda per part de la parella.