Sergio Ovalle tenia 83 anys quan va ingressar el març del 2016 en una residència gerontològica de Mieres (Astúries). La seva estada en el centre amb prou feines es va allargar un mes. L'ancià va morir la matinada del 3 de maig a l'habitació número 134, sol i ple de vòmit. La doctora d'urgència que es va desplaçar fins a les portes de la residència no va poder evitar el tràgic final perquè ningú li va obrir la porta.

El Jutjat Penal número 2 d'Oviedo ha assegut al banc dels acusats tres treballadors del geriàtric de Mieres per la mort d'en Sergio. La fiscalia imputa a Alfredo Ramón V., Silvia C. i Sonia Fun un delicte d'homicidi imprudent per no fer atenció a l'evolució del resident, que ja presentava notables indicis d'empitjorament, i per no permetre l'accés a la metgessa per un error elèctric a la contraporta.

Vòmits

La nit del 2 de març, els tres acusats s'encarregaven del torn de nit a la residència. Tenien al seu càrrec un total de 126 residents, entre ells en Sergio. L'infermer que havia atès a l'ancià els últims dies els va advertir que li fessin un seguiment especial, ja que l'home portava diversos dies amb vòmits.

Ramón va visitar la víctima cap a les onze de la nit. El seu estat no havia empitjorat així que l'acusat no va tornar a passar per l'habitació 134 fins poc abans de dos quarts de tres de la matinada, quan se'l va trobar vomitant. Els empleats van decidir cridar a la metgessa de guàrdia entorn a les 2:23 i aquesta es va presentar al cap d'una hora per valorar el trasllat de l'ancià al centre mèdic.

Vint minuts

Una vegada a la porta de la residència, la doctora va trucar diverses vegades per l'intèrfon sense obtenir resposta. La metgessa va provar de trucar al telèfon de la residència i el taxista que l'havia portat fins allà va tocar el clàxon en diverses ocasions. Després de gairebé 20 minuts sense aconseguir que li obrissin la porta, la facultativa se'n va anar a atendre altres pacients.

"La contraporta de la residència no funcionava, per la qual cosa va ser impossible obrir a la doctora", ha assegurat aquest dilluns en el judici Ramón. Segons recull El Correo, l'acusat va assenyalar davant del jutge que els telèfons sense fil que obrien la porta no responien i que desconeixia el maneig manual de l'accés, malgrat portar més d'una dècada treballant al geriàtric.

La clau

Tanmateix, tant el gerent del centre com l'encarregat de manteniment -citats com a testimonis en la vista- van explicar que en el protocol d'actuació del centre s'especifica l'existència d'una clau allen que obre la contraporta i que tots els empleats coneixen. El segon fins i tot va afirmar haver-li ensenyat a Ramón com utilitzar l'esmentada clau en cas d'emergència.

La fiscalia i l'acusació particular coincideixen a demanar un any i sis mesos de presó per un delicte d'homicidi imprudent i una indemnització de fins a 75.000 euros per als familiars de la víctima. A més, el Ministeri Públic sol·licita el pagament d'una multa de 2.400 euros en considerar que els fets són constitutius d'un delicte de denegació d'assistència sanitària.