El jurat popular del judici del cas Gabriel ha decidit que Ana Julia Quezada és culpable d'un delicte d'assassinat amb traïdoria per la mort del petit Gabriel Cruz. El veredicte de les set dones i els dos homes que han format part d'aquest tribunal considera que l'autora confessa del crim va matar el nen de vuit anys de forma súbita i intencionada valent-se de la seva superioritat física i sense possibilitat de defensa i reacció.

Presó permanent

Així ho ha determinat el jurat popular que ha deliberat sobre les proves presentades contra ella en el transcurs de la vista oral celebrada a l'Audiència Provincial en la que ha estimat acreditat també que Gabriel, qui "confiava" en l'acusada per ser una persona "íntimament lligada" al seu entorn familiar, "no va tenir possibilitat de defensar-se ni de reaccionar", la qual cosa aboca a Quezada a la presó permanent revisable, tal com sol·licita la Fiscalia.

La decisió és ara en mans del jutge, que determinarà si Quezada ha d'enfrontar-se a una condemna de presó permanent revisable -com demanen tant la Fiscalia com l'acusació particular- o si va cometre un homicidi per imprudència greu o un homicidi dolós com demana l'advocat de la defensa. En cas de confirmar-se la presó revisable, Quezada seria la primera dona sobre qui recauria aquesta controvertida pena a Espanya.

Sense acarnissament

En presència d'Ángel Cruz i Patricia Ramírez, pares del menor, i en audiència pública, les set dones i dos homes que integren el jurat han considerat provat per unanimitat que, d'acord amb els forenses de l'Institut de Medicina Legal (IML) que van practicar l'autòpsia, "després de l'impacte" l'acusada "va procedir amb les seves pròpies mans" a l'oclusió dels orificis respiratoris "amb força, fins a vèncer la seva resistència i provocar la seva mort" per asfíxia mecànica per sufocació.

El jurat popular ha descartat que Ana Julia Quezada, tal com ha mantingut l'acusació particular exercida pels progenitors, augmentés de manera deliberada i inhumana el sofriment del nen en donar-li mort i rebutja que hi hagi proves que recolzin que li donés "cops, deixant-lo atordit" entre 45 i 90 minuts per després "tapar-lo la boca i el nas fins a portar-lo a la mort".

Lesions

En relació a l'actuació de l'acusada durant els onze dies que va durar la recerca del menor a Níjar, el jurat considera provades les presumptes lesions psíquiques infligides a la mare, Patricia Ramírez, i al pare, Ángel Cruz, així com els danys morals que li imputa l'acusació particular contra cadascun dels progenitors.

Més de 24 hores

Les set dones i els dos homes que han format part d'aquest tribunal han assolit el veredicte després de més de 24 hores sota secreta deliberació i haver valorat les proves amb les quals decidir si l'acusada era o no culpable i en quin grau. 

El jurat havia de decidir sobre cinc fets concrets registrats entre el dia del crim, que va tenir lloc a Rodalquilar el 27 de febrer i el dia en què es va trobar el cadàver del petit, quan l'acusada el transportava al maleter del seu vehicle l'11 de març de 2018 a Vícar. D'una banda, havien de determinar com es va produir la mort d'en Gabriel a la finca de Rodalquilar i si Ana Julia Quezada tenia o no "intenció" de treure-li la vida, actuant sota un pla preconcebut.

Traïdoria 

En el tràmit de conclusions celebrat dimarts, la fiscal va sol·licitar presó permanent revisable per un delicte d'assassinat amb traïdoria, però va descartar que Quezada actués amb acarnissament ja que la prova pericial dels forenses de l'Institut de Medicina Legal (IML) no ha provat que augmentés de "forma inhumana el sofriment del menor".

Amb marcades discrepàncies respecte al relat de fets que fa la Fiscalia, l'acusació particular, que també demana presó permanent revisable, va afirmar que Quezada és una "autèntica assassina" que "va matar fent patir el nen" i va incidir a l'informe de metges especialistes que apunten, segons va afirmar, que les lesions trobades al cos anirien més enllà de les pròpies derivades de la mort per sufocació i hi serien lligades a una agressió prèvia.

Homicidi

Per la seva part, la defensa va modificar el seu escrit pel qual inicialment sol·licitava una pena de tres anys de presó per un delicte d'homicidi per imprudència greu, de manera que, subsidiàriament, ha demanat que es tingui en compte una possible condemna més costosa, de 15 anys, per un delicte d'homicidi recollit a l'article 138.1 i 138.2 del Codi Penal.