Màxima alerta per les pluges torrencials i les fortíssimes tempestes que afecten de ple Catalunya. Aquesta matinada, els aiguats més forts i perillosos se situen a les comarques de Barcelona i Girona. Abans, però, la gota freda ja ha deixat quantitats de precipitació de fins a 2oo l/m2 a les Terres de l'Ebre.

Així plou aquesta matinada a la ciutat de Barcelona:

Fins a primera hora del matí d'aquest dimecres, plourà molt fort i fins i tot de manera torrencial a la costa i al prelitoral de Barcelona i Girona. També pica molt fort a la Catalunya central.

A la resta del país continuarà plovent però ja ho farà amb menys intensitat. Alerta, però, perquè plou sobre mullat i els rius i les rieres continuaran sent una autèntica amenaça a molts pobles i ciutats.

Eviteu desplaçaments i no sortiu de casa

La matinada es presenta moguda per les fortíssimes tempestes acompanyades de llamps i trons que ens despertaran. Compte perquè la intensitat de les precipitacions és espectacular. A Tarragona capital, per exemple, han caigut gairebé 40 l/m2 en només mitja hora.

Protecció Civil recomana evitar desplaçaments per la crescuda de rius i rieres i no sortir de casa en algunes comarques. En cas de viure en masos aïllats, recomana pujar a plantes superiors si l'aigua puja de nivell. 

Les últimes hores han caigut 189 l/m2 a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), 170 a Cambrils (Baix Camp), 160 a la Pobla de Cèrvoles (les Garrigues), 141 a Tivissa (Ribera d'Ebre), 134 a les Borges Blanques (les Garrigues), 131 a Mollerussa (Plà d'Urgell) i 100 a Torroella de Montgrí (Baix Empordà).

L'aiguat ha desbordat moltes rieres com la de Riudoms (Baix Camp). Aquest és l'aspecte que presentava durant la tarda d'aquest dimarts:

Així baixava la riera de Montbrió del Camp (Baix Camp) a les set de la tarda:

S'allunya la gota freda

Aquest dimecres tindrem un canvi radical de temps. Si sou matiners encara trobareu pluja però ràpidament s'allunyarà. Per tant, deixarà de ploure i sortirà el sol a gran part del país. La pluja i les tempestes duraran una estona més a les comarques del nord de Barcelona, a Girona i al Pirineu. Al migdia, però, pràcticament no plourà enlloc. 

Xàfecs de mitja tarda

La presència d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera, afavorirà el creixement de nuvolades que, durant la tarda, poden deixar xàfecs i tronades aïllades a qualsevol punt però preferentment al nord de Barcelona, a Girona i al Pirineu. Seran irregulars i de curta durada. Les temperatures màximes no passaran dels 18 o 20ºC en la majoria de casos.

Torna l'anticicló

A partir de dijous l'estabilització del temps serà total. De fet, el proper cap de setmana serà esplèndid a tot Catalunya amb temperatures màximes clarament més altes. Les màximes superaran els 25ºC a la majoria de comarques.

Horari d'hivern

Aquest cap de setmana, per cert, entrarem a l'horari d'hivern. Recordeu-vos de retardar una hora els rellotges la matinada de diumenge: a les tres, tornaran a ser les dues. Vaja, que tindrem una hora més per dormir o una hora més de cap de setmana! Això sí, a partir de diumenge, es farà fosc una hora abans.