L'agent de la Guàrdia Urbana que va matar la gossa Sota assegura que va disparar perquè tenia "por" d'un segon atac de l'animal, que segons abans s'hauria abalançat sobre seu mossegant-li el colze. El policia ho ha explicat aquest dilluns davant el jutge en qualitat d'investigat per la mort de la gossa el passat 18 de desembre a pocs metres de la plaça d'Espanya de Barcelona. Segons l'acusació particular, exercida per l'amo de l'animal, l'agent implicat s'hauria contradit amb l'atestat policial i amb la versió del seu company de patrulla que també va actuar en aquells fets.

En la compareixença als jutjats, els dos policies -que no han respost a les acusacions- han explicat que passaven en cotxe per la plaça d'Espanya i van veure el gos sense lligar. Els va sorprendre, tot i que està permès, i van parar perquè pensaven que podia ser d'una raça potencialment perillosa, cosa que no era així perquè s'assemblava a un labrador. Segons els seus testimonis, l'amo de l'animal -un sensesostre d'origen letó anomenat Tauri que ja havia tingut problemes anteriorment amb les autoritats- els hauria increpat i insultat. Un agent va baixar del vehicle per demanar-li la documentació, que l'home no duia a sobre.

Ullals i porres

A partir d'aquí, l'home va seguir agressiu i això també va posar nerviós l'animal, segons els agents, que grunyia i ensenyava els ullals. De fet, en un moment donat, la gossa hauria saltat sobre un dels agents, que es va protegir amb el braç i va acabar amb una mossegada al colze sense gaire importància perquè portava l'anorac. Durant la intervenció, els agents van empènyer l'amo de l'animal per apartar-se'n i van treure les porres per intentar separar-se de la gossa i agafar distància, demanant diverses vegades a l'amo que lligués l'animal. Van demanar ajuda policial per ràdio i una furgoneta perquè recollissin l'animal.

Un dels agents també ha explicat que va veure com el jove s'ajupia per parlar a cau d'orella a la gossa, que acte seguit va sortir corrent cap a l'altre agent. L'investigat assegura que va tenir "por" perquè l'animal estava "agressiu" i va disparar a un metre de distància aproximadament. En caure morta la gossa, el seu amo va llençar el monopatí que duia contra els agents.

Cos desaparegut

Dos testimonis que no van presenciar els fets, però sí l'acció posterior, han explicat, segons l'advocada de l'acusació particular, Inés Guardiola, que l'animal va estar estès a terra prop d'una hora i que cap dels agents que van acudir en ajuda de la patrulla afectada va fer res per intentar salvar-lo o dur-lo a un veterinari que hi ha a prop. A més, han dit que els urbans tenien una actitud "hostil" i no deixaven que ningú s'apropés. Actualment no està clar on està el cos de l'animal mort.

Es dona la circumstància que aquest dilluns havien de declarar també dos testimonis presencials. Ho havien de fer en condició de testimonis protegits per por a represàlies, però un recurs de la fiscalia i de la defensa ha fet que la jutgessa retirés la protecció. Per això, l'acusació particular ha renunciat a aquests dos testimonis mentre presenta un recurs perquè els tornin a protegir.

Protesta Gossa Sota

La setmana passada va declarar l'amo de l'animal assegurant que l'animal en tot moment estava tranquil i no va mossegar cap agent. Segons ell, el tret policial hauria estat sense motiu. A l'exterior de la Ciutat de la Justícia s'han concentrat una quinzena d'animalistes convocats per l'entitat SOS Animals Maresme amb pancartes amb els lemes Em sorprèn la bestialitat dels humans i la humanitat de les bèsties, Cap Sota més i Mentre ells no tinguin veu, no deixaràs d'escoltar la meva.