Els robatoris violents a domicili han crescut en un 35% al Camp de Tarragona en l’últim any. S'ha passat de 43 a 58 fets en només un any. Gran part d'ells estan vinculats a altres activitats delictives, especialment el tràfic de drogues, i estan protagonitzats per grups que volen robar plantacions de marihuana. En canvi, són comptats els robatoris on els lladres fan ús de la violència en persones alienes al narcotràfic.  El cap dels Mossos d’Esquadra a la Regió Policial del Camp de Tarragona, Ramon Chacón, explica que la droga està al darrera d'aquest increment.

Els robatoris a l’interior d’habitatges, fent ús ja sigui de la força o la violència, són l’altra gran preocupació del cos. Els assalts a domicilis no representen ni el 5% del global de robatoris violents, però la xifra ha pujat a prop d’una seixantena en l’últim any, el que representa un augment del 35%. “El motiu és clar: hi ha droga al darrere”, diu Chacón.

Ferits en la guerra de la marihuana

A tall d’exemple, fa unes setmanes hi va haver un assalt en una casa de Vilallonga del Camp (Tarragonès) i el pare de la família va acabar greument ferit. Fa només uns dies també entraven en una masia de l’Aldea (Baix Ebre). En ambdós casos la marihuana era l’objectiu dels assaltants. Les plantacions, donat que generen gran quantitat de diner fàcil, van a més i, de rebot, també els assalts per part de clans de la droga. Alhora, el nivell de resolució dels assalts també s’ha disparat -d’un 37% a un 59%.

“És un delicte relativament fàcil d’investigar, d’arribar a bon port i desmantellar aquestes xarxes”, diu Chacón, “Són grups que es venen droga, s’assalten i es barallen entre ells per apropiar-se de les plantacions”, afirma Chacón. A partir d’aquí, s’entrecreua el fet punible d’un robatori violent amb un origen també delictiu, que és el tràfic de drogues.

foto 3494833

Cap de la regió policial Camp de Tarragona dels Mossos d'Esquadra, l'intendent Ramon Chacón / ACN

Totes les parts, assaltants i víctimes, acaben detinguts. Normalment es tracten de plantacions amb centenars o inclús milers de plantes. S’han registrat 271 casos per tràfic de drogues en l’últim any, bàsicament de marihuana. que remarca, però, que Espanya és un dels països europeus amb més cultius i dels principals exportadors de marihuana. “I això és un gran problema perquè empresonem, però n’apareixerà un altre perquè si hi ha demanda, hi haurà oferta”, adverteix.

Ramon Chacón, cap dels Mossos a Tarragona

L’intendent Ramon Chacón exerceix de cap dels Mossos d’Esquadra a la Regió Policial del Camp de Tarragona des de l’agost passat, en substitució del comissari David Boneta -ara comissari superior del cos, el segon del comissari en cap. Enginyer químic, de 47 anys, va ingressar al cos el 1998. Ha estat sotscap de la regió de Tarragona i anteriorment cap de la comissaria del Penedès.