“Si vas borratxa, passen aquestes coses”. És una de les respostes que dues agents dels Mossos d’Esquadra haurien donat a una noia menor d’edat que va anar a denunciar que l’havien violat en una discoteca de Blanes, a la Selva. La noia ha denunciat que les agents que la van atendre en una comissaria del Maresme es van riure d’ella i no es creien el que li havia passat.

Ara, després de la queixa que la jove ha presentat, els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir si les dues agents van actuar de manera negligent, segons han confirmat fonts policials a ElCaso.cat.

Violada entre dos cotxes

Segons publica el diari Ara, els fets van passar a mitjans de juny. La noia va ser agredida sexualment per dos joves majors d’edat a la porta d'una discoteca de Blanes un dissabte a la nit.

La jove, que aleshores tenia 17 anys, havia conegut els dos nois i havien estat xerrant. Quan un d’ells va marxar al cotxe, l’altre la va agredir entre dos vehicles; quan l’altre va tornar, li va proposar fer un trio i que li fes una fel·lació. La noia estava immobilitzada i va trigar uns minuts en poder-se’n desempallegar. Passades unes hores, dilluns al migdia se’n va anar a una comissaria del Maresme per a denunciar-ho.

Les policies van dubtar d’ella i se’n van riure

La víctima explica que va estar conversant poc més de quinze minuts amb dues agents dels Mossos que no la van voler creure i se’n van mofar, dient-li coses com que la seva narració no era creïble perquè no tenia blaus ni rascades, i acusant-la de provocar per penjar fotos a Instagram o per anar beguda, explica la noia. Fins i tot li van dir que semblava una de “les moltes noies” que “venen a fer denúncies falses”, segons la seva versió.

La jove va quedar destrossada i sense ganes de continuar denunciant la violació. La seva mare, però, se’n va acabar assabentant a través d’una amiga de la jove i la va acompanyar a l’hospital de Calella, on li van fer una exploració que va confirmar que havia patit una agressió. L’endemà es van presentar en una altra comissaria, on sí que la van atendre correctament i va poder realitzar la denúncia.

A més, els agressors ja havien estat identificats: la policia havia actuat d’ofici després de rebre l’avís de l’hospital, i havia pogut trobar els dos sospitosos. A més, la noia els havia pogut identificar perquè s’havien compartit els perfils d’Instagram.

Queixa formal als Mossos

A finals de setembre, i després de deixar passar unes setmanes per pair-ho tot, la noia -ara ja major d’edat- va decidir-se a presentar una queixa formal als Mossos per l’actuació de les dues agents que se suposava que l’havien d’ajudar, en una comissaria plena de cartells sobre com actuar si s’és víctima d’una agressió sexual.

Més enllà de confirmar que, efectivament, han obert una investigació, els Mossos han declinat fer més comentaris al respecte a aquest mitjà. La noia, per la seva banda, continua recuperant-se de les seqüeles psicològiques que li ha deixat l’agressió i, també, l’experiència traumàtica que va suposar el tracte policial, mentre la denúncia contra els agressors continua endavant.