L'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS) té actualment 359 de menors tutelats en algun dels 30 centres propis o concertats que donen atenció residencial a nens i joves amb mesures de protecció, entre els quals hi ha constància de 16 casos d'explotació sexual infantil.

Aquests 16 casos són tant de menors que han arribat a la tutela de l'IMAS per haver estat víctimes d'explotació sexual, com de menors ja tutelats per la institució que haurien patit l'explotació, segons ha confirmat la institució arran del cas de violació grupal d'una menor al seu càrrec.

Les víctimes de les quals es té constància són 15 noies i un noi, dos dels quals han estat traslladats a la Península

 

Les víctimes de les quals es té constància són 15 noies i un noi, dos dels quals han estat traslladats i en l'actualitat resideixen en centres d'acolliment de la Península, mentre que els altres 14 es troben entre els 278 adolescents tutelats per centres de l'IMAS. En tots aquests casos "s'ha actuat seguint el protocol de l'IMAS i s'ha informat a tota hora a les forces i cossos de seguretat de l'Estat", ha detallat la institució insular en un comunicat.

El president de l'IMAS, Javier de Juan, ha assegurat, en declaracions al programa 'Els dematins' de IB3 Televisió que es constituirà una comissió on l'entitat compartirà informació i tractarà de coordinar amb les forces de seguretat la seva actuació contra aquesta "xacra social".

Sobre el cas de la menor denunciant d'una violació grupal la Nit de Nadal a Palma, De Juan ha explicat que la víctima resideix en un centre d'acolliment i també un dels menors detinguts en el centre per a menors amb mesures judicials del Pinaret (que gestiona el Govern), però els altres sis menors investigats no.

Els tècnics estudien traslladar la víctima a la Península per protegir-la

 

Ha indicat que en aquest cas els tècnics estan estudiant el trasllat de la menor a la Península, que s'adopta "com a mesura extrema" quan és necessari "protegir una víctima, treure-la d'un entorn que pot ser molt hostil per a elles, que no és favorable" i amb l'objectiu de "protegir-la al màxim possible".

La Policia Nacional va detenir la setmana passada a vuit persones, un adult de 19 anys, una noia i sis nois d'entre 14 i 17 anys, en relació amb la violació en grup d'una adolescent de 13 anys a Palma, la Nit de Nadal. A més d'aquesta agressió, els investigadors estudien possibles indicis de pràctiques organitzades de prostitució de menors tutelats.