L'equip mèdic que tracta el tetraplègic francès Vincent Lambert, en estat vegetatiu des de fa més de deu anys, iniciarà el procés per retirar-li l'alimentació i hidratació artificials que el mantenen amb vida a partir d'aquest dimarts.

El gabinet del lletrat Patrice Spinosi, que representa la dona de Lambert, ha assenyalat que l'hospital de Reims, al nord del país, ha pres la decisió divendres a la tarda, el mateix dia en què el Tribunal Suprem de França va reobrir la via per poder aturar el seu tractament.

La mare ha anat a l'ONU aquest dilluns per demanar "pressió diplomàtica"

 

"Estem molt contents", ha dit la defensa de Rachel Lambert, que fa anys que està enfrontada judicialment als pares del seu marit, catòlics conservadors que s'oposen a deixar-lo morir. Després d'esgotar la via judicial, la seva mare, fins i tot, ha fet una "crida d'ajuda" al Consell de Drets Humans de l'ONU a Ginebra per impedir que li apliquin al seu fill "l'eutanàsia per discapacitat cerebral".

Lambert no va deixar per escrit el seu testament vital i la seva situació s'ha convertit a França en un símbol del debat sobre la mort digna a França. L'home va patir un accident de trànsit el 2008 que el va deixar tetraplègic i totalment dependent. El 2011, els metges van descartar tota possibilitat de millora, i el 2014 el seu estat va ser qualificat de vegetatiu.

"Estem molt contents", ha dit la defensa de la dona de Lambert

 

En aquest temps, l'hospital havia obtingut tres vegades l'autorització per cessar el tractament, però no va poder aplicar-la per l'acció judicial dels pares. L'última vegada que va iniciar el protocol per deixar-lo morir va ser el maig passat, però el Tribunal d'Apel·lació, al qual els pares van recórrer, va frenar aquest procés amb una sentència que divendres va ser invalidada pel Suprem.

Aquell dia, la defensa dels pares va amenaçar de denunciar el doctor del seu fill, Vincent Sánchez, per "assassinat amb premeditació" en cas que activés el procés. Finalment, l'opinió dels pares no serà acatada i el procés de desconnexió de Lambert començarà avui mateix.