Vilaverd, un municipi d’uns 450 habitants a la Conca de Barberà, s’ha llevat aquest dimecres amb una tranquil·litat inusual després de la tempesta de la matinada passada, en què els patacs d'aigua van deixar, segons es calcula, prop de 300 litres per metre quadrat en poca estona.

Un silenci trencat pels cotxes amunt i avall, els camions de bombers, i els helicòpters dels serveis de rescat. El riu Francolí, que travessa el municipi, va endur-se tot el que hi havia per davant aquesta passada nit, inclòs un bungalou on hi vivien dues persones que, al migdia, encara no s’havien localitzat.

Els veïns ens asseguren que feia almenys 25 anys que no veien res semblant. “Feia por”, han assegurat a ElCaso.cat, “semblava que tot s’hagués d’ensorrar”. Pocs minuts després que comencés a ploure, els efectes de l’aigua ja es deixaven veure: els camins i carreteres més properes al riu ja estaven inundades.

Pessimisme entre els veïns

Els veïns són pessimistes respecte l’estat dels dos desapareguts, i també ho són els bombers: l’aigua, tot i que el caudal ha baixat, continua tenint força, i “si no s’han quedat atrapats en un dels taps de runa, poden ser a qualsevol lloc”. Els familiars dels desapareguts, molt afectats, també es contagien d’aquest pessimisme.

WhatsApp Image 2019 10 23 at 15.51.23
L'aigua s'ha arribat a endur cotxes / J.A.

La situació és crítica”, ha admès el segon tinent d’alcalde, Arnau Cugat. “Vam rebre l’avís a les onze de la nit”, ha dit, i la recerca va començar. A les dues de la matinada es va aturar i, amb la primera llum del dia, s’ha reprès amb bombers, agents forestals i Mossos.

“El riu ens ho ha pres tot”

Més enllà dels desapareguts, els danys materials també són importants. El tinent d’alcalde ha assegurat que els dos ponts que travessen el riu Francolí s’han vist molt afectats: hi ha taps de la runa que arrossega el riu i arbres caiguts. La carretera que va a la Riba, però, és la que s’ha vist més afectada: hi ha arbres, brutícia i fins i tot algun cotxe que s’ha endut l’aigua. També ha destrossat part de la carretera.

Alguns, com un grup de joves que té una nau on reparen i preparen cotxes com a hobby, ho han perdut “tot”. “Tenim la nau a tocar del pont de la carretera vella, i a les onze de la nit vaig intentar arribar-hi, però a mig camí l’aigua ja m’arribava pels genolls”, ha explicat un d’ells.

En Pol Grimau, un altre dels joves, assegurava que “el riu ens ho ha pres tot”. La força de l’aigua, fet i fet, ha rebentat les parets de la nau i ha destrossat tot el material que tenien a l’interior. No saben si en podran salvar res.

Mentre els esforços continuen buscant les persones desaparegudes, la tranquil·la població de Vilaverd trigarà anys en oblidar aquest episodi de pluges. El sol ha sortit ja aquest dimecres, però encara queda molta feina per endavant per tornar a recuperar la normalitat.