El pas de la gota freda per Catalunya aquesta nit ha deixat dos morts, quatre desapareguts i nombroses afectacions i destrosses: trens descarrilats, inundacions, carreteres talladessostres enfonsats, cotxes esclafats i, fins i tot, cases engolides pels rius i les rieres.

A part d'aquestes afectacions i destrosses materials, les fortes pluges torrencials també s'han cobrat la vida de dos homes, un a Arenys de Munt, que ha estat arrossegat per la riera, i l'altre en un accident de tràfic múltiple a Maçanet de la Selva. De moment, la policia segueix buscant quatre persones desaparegudes i els serveis d'emergència han hagut d'atendre diversos ferits a tot el país.

Un mort i fortes rierades al Maresme

Les rieres del Maresme són famoses per endur-se cotxes i provocar nombroses destrosses i, en un dia com avui, no ha estat una excepció. Aquesta vegada, a part de les destrosses als immobles, la riera s'ha cobrat la vida d'un home d'uns 75 anys quan intentava recuperar el seu cotxe a dos quarts de dues de la matinada i l'aigua se l'ha endut.  Els bombers i la policia han buscat el seu cos riera avall i, més tard, els esforços de recerca l'han trobat a la platja de Caldes d'Estrac

El riu Francolí desbordat i un celler engolit pel riu 

"El riu s'ho ha emportat tot. No ha deixat res. No hi ha parets, no hi ha teulada, ni tines, ni ampolles, ni botes... res. És com si anessis a un abocador”, ha explicat la Mariona, propietària del celler Rendé Masdéu i d'un restaurant a l'Espluga de Francolí (Tarragona). Aquesta testimoni ha relatat entre llàgrimes com ha vist que el desbordament del riu se li enduia totes les seves propietats. 

El poble de l'Espluga de Francolí ha estat un dels municipis més afectats pel temporal que ha creuat Catalunya aquest dimarts i dimecres. Les canyes i runa que dimarts a la nit baixaven amb força pel riu Francolí han taponat un dels ponts i això ha fet que el nivell de l’aigua pugés uns metres. A més, aquest matí, també s'ha sabut que dues persones han desaparegut al mateix poble de la Conca de Barberà.

Diverses rutes escolars afectades

La intensa pluja que ha caigut entre aquest dimarts a la nit i durant la matinada de dimecres ha obligat a tancar 20 centres escolars. Pel que fa a les rutes de transport escolar, s'han anul·lat 16 de les 23 que gestiona el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, el que ha comportat que 531 alumnes no hagin pogut anar a classe.

Una de les zones de Catalunya que han vist més afectades les seves rutes escolars ha estat Lleida i les seves comarques. El temporal ha deixat imatges tan preocupants com les que es mostren al vídeo: veïns traient litres d'aigua de les seves cases i nombroses destrosses als carrers dels municipis. 

El temporal destrossa un càmping a Gualba

Una nena de 7 anys, una dona de 35 i un home de 44 han resultat ferits, encara que el seu estat no és greu, a causa de les destrosses que la pluja torrencial d'aquesta passada nit a Catalunya ha causat en un càmping de Gualba (Vallès Oriental), on diverses caravanes han estat arrossegades.

Nombroses cases i establiments afectats pel temporal a Montblanc

Montblanc té nombroses cases i establiments afectats pel temporal, si bé encara és aviat per donar una xifra definitiva. L’endemà de l’aiguat, molts montblanquins s’han concentrat, incrèduls, a la zona del Pont Vell, un pont medieval del segle XII al nord del municipi que ha resistit la riuada -han cedit parcialment els murs que feien de barana-, si bé l’estampa d'arbres caiguts i de carrers i immobles annegats de fang i runa és desoladora.

Gota freda Catalunya-Montblanc

Han cedit parcialment els murs que feien de barana del pont medieval / ACN

Malgrat que a Montblanc hi discorren quatre torrents, els desperfectes s’han concentrat en el curs del Francolí. Les cases més properes al riu estan molt malmeses. Una d'elles presenta danys estructurals greus. Els propietaris van haver de treure un nadó pel balcó en ple temporal. Durant la nit Protecció Civil ha hagut de rescatar cinc persones. El col·legi Mare de Déu de la Mercè té el pati impracticable i l’Arxiu Comarcal, a tocar del riu, ha salvat la documentació pels pèls. L’any 1994 també es va viure un desbordament del riu, però no va causar aquestes destrosses.

Gota freda Catalunya-Montlbanc

Les cases més properes al riu estan molt malmeses / ACN

Les actuacions dels cossos de Bombers

En dies on tot el territori està afectat pel temps, els Serveis d'Emergència acostumen a estar col·lapsats: concretament els bombers porten un ritme frenètic d'actuacions, algunes més heroiques que d'altres, però sempre imprescindibles per restablir la normalitat de la zona. 

En les següents imatges es mostra com els cossos de bombers de l'Alt Empordà ha actuat a la comarca ensenyant escenes com les d'ells traient aigua de les cases o un increïble salvament d'un home atrapat sobre el seu cotxe al mig d'un riu.