El pas de la gota freda pel País Valencià ha deixat innombrables destrosses i espectaculars imatges. Una de les localitats especialment afectades pel temporal ha estat Oriola (Alacant), on una riuada s'ha emportat al seu pas desenes de cotxes. Diversos veïns han compartit a través de les xarxes socials vídeos i fotografies del moment en què l'aigua arrasava amb els vehicles del Concessionari Grupo Marcos que estaven aparcats a la carretera CV-930 i de l'estat en què ha quedat la via, que encara continua negada d'aigua.

El riu Segura amenaça amb desbordar-se

Els estralls de l'arribada de la DANA (Depressió aïllada en nivells alts) -que ja ha deixat dos morts a Caudete, Albacete- en aquesta zona sembla que no han fet més que començar ja que el riu Segura podria desbordar-se al seu pas per diverses localitats com Oriola i Rojales a partir de la pròxima mitjanit, moment en que coincidiran la punta del nivell de l'aigua que arriba des de les cotes altes amb la previsió de pluges intenses a la zona. Aquest desbordament també podria tenir lloc poc abans en algunes localitats de la Regió de Múrcia, concretament a Beniel i Santomera.

Oriola pluges gota fria alicante valència

Després d'una reunió del comitè de direcció de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), el president de l'òrgan, Mario Urrea, ha informat que aquest punt àlgid en el nivell de l'aigua, que ha qualificat d'"onda de avenida", es desplaça en aquests moments des de Cieza i Blanca fins a la ciutat de Múrcia. I una vegada que passi la capital de la Regió murciana, es dirigirà pel curs cap a Santomera i Beniel, on es preveu que coincideixi amb fortes pluges, el mateix que entre la mitjanit i les 2 hores a l'altura d'Oriola i Rojales.

Dos factors

La coincidència d'aquests dos factors, l'"onda de avenida" i les precipitacions intenses, podria afavorir que l'aigua surti del curs en els esmentats termes municipals. "És important traslladar la població que tota precaució és poca. Cal estar atents a les informacions de Protecció Civil i els ajuntaments al llarg de la nit", ha advertit el pressent de la CHS.

D'altra banda, Urrea també lamentat que, "desgraciadament", al canal del posttransvasament del marge esquerre s'ha produït una ruptura, amb el consegüent desguàs controlat de l'aigua que circulava pel canal. Això suposarà la interrupció del subministrament durant unes setmanes.

Veïns desallotjats

L'Ajuntament de Beniel, en el seu compte de Twitter, ha informat que ha rebut l'avís d'Emergència per desallotjar els veïns que resideixen en les proximitats del Riu Segura (marge dret) al seu pas pel municipi, així com als de la zona de La Huerta. Efectius de Policia Local, Guàrdia Civil i Protecció Civil estan avisant els residents a la zona perquè desallotgin els habitatges i es dirigeixin a cases de familiars que estiguin fora de la zones de perill. S'ha habilitat també el centre social perquè aquelles persones que no comptin amb aquesta opció puguin passar la nit a l'edifici municipal.

El president de la Comunitat, Fernando López Miras, ha assenyalat aquest municipi, juntament amb el de Santomera, com els més "preocupants" pel risc que el curs del riu pugui desbordar-se, per la qual cosa s'ha decidit desallotjar els veïns propers a aquesta zona. No obstant això, en altres zones de la Regió, ja s'ha desallotjat els veïns pròxims al curs del riu per precaució.