Tres policies han apallissat un home negre durant cinc minuts, en una nova agressió racista, a París (França). Els agents colpegen reiteradament Michel Zecler, un jove productor musical de raça negre que no portava mascareta. Cops de puny, de peu i de porra, sense cap mena d'escrúpol, a les portes del seu estudi de gravació. Les imatges van ser captades per una càmera de seguretat i s'han fet virals a les xarxes socials.

Paradoxalment, l'escàndol racista es produeix mentre el Govern francès tracta d'aprovar una llei per restringir la difusió d'imatges de les intervencions policials. És a dir, no volen que els ciutadans gravin als agents policials en servei i, qui ho faci, serà sancionat amb un any de presó i 45.000 euros

Tres policies agredeixen brutalment a Michel Zecler, un jove negre

Les imatges són inqüestionables: tres policies agredeixen brutalment al productor musical Michel Zecler, a l'entrada d'un estudi de música a París. Segons la declaració dels agressors, tot va començar quan els tres agents van cridar-lo repetides vegades per no portar mascareta de seguretat contra la Covid-19. "Quan vam intentar interceptar-lo, ens va forçar a entrar a l'edifici", van afegir els agents. Però aquesta seqüència és del tot matisable. Al vídeo s'aprecia els tres oficials entrant a l'estudi amb Michel agafat, mentre li donen cops de puny i l'arraconen a l'entrada. A continuació, tanquen la porta i comença la 'festa': més cops de puny, cops de peu i cops de porra. Michel es tapa la boca i el rostre, indefens, durant 5 minuts, mentre els policies segueixen amb l'agressió mesquina. Segons Michel, mentre l'estomacaven, els agents van proferir-li insults racistes com "brut negre de merda".

Les persones que estaven a la planta baixa de l'estudi de gravació van sentir el soroll i els crits dels protagonistes i van acudir al seu auxili. En veure l'escena, els companys de feina de Mitchel van interceptar els cops dels agents, que immediatament van sortir del local. Però el despropòsit va continuar. Després de sortir, els tres policies van forçar la porta per tornar a entrar a l'estudi i van llençar una granada lacrimògena a dins. Finalment, Michel va acabar detingut, acusat d'ultratge, rebel·lió i d'haver volgut apoderar-se de les armes dels agents.

Tres policias agreden a un hombre negro en París / Euronews

Tres policies agredeixen a Michel Zecler, un home negre, a París / Youtube-Euronews

Les imatges s'han difós i el ministre d'Interior ha cessat els agents

Les imatges de les càmeres de seguretat s'han difós ràpidament i el poder públic no va tardar a prendre mesures. Sabeu allò de 'tallar-li el cap a l'altre per salvar el teu', doncs quelcom semblant. El mandatari gal, Emmanuel Macron, es va reunir amb el ministre d'Interior, Gérald Darmanin, i va exigir-li mesures contra els agressors. Immediatament, el ministre d'Interior va anunciar la suspensió dels quatre policies involucrats en l'agressió racista a París en un programa, en horari de màxima audiència a la televisió. El mateix Darmanin va acusar els agents "d'embrutar l'uniforme". I va afegir: "Quan hi ha persones que fiquen la pota, han de renunciar a l'uniforme, han de deixar la feina i han de ser castigades per la justícia". A més, també s'han retirat tots els càrrecs contra Michel Zecler.

La Inspecció General de la Policia Nacional (IGPN) ha convocat els policies acusats, els quals seran posats sota custòdia per ser interrogats, segons ha indicat la fiscalia de París.

Un nou escàndol que sacseja el Govern francès

Aquesta nova agressió ha sortit a la llum mentre es discuteix el polèmic projecte de llei "Seguretat Global", que reprimeix la difusió d'imatges de policies durant les seves intervencions. El text, adoptat dimarts a l'Assemblea Nacional, ha de ser examinat pel Senat, però ja ha generat controvèrsies. L'article més polèmic del text castiga amb un any de presó i 45.000 euros de multa la difusió de la "imatge de la cara o de qualsevol altre element identificatiu" dels membres de les forces de l'ordre en acció, segons ha publicat el diari Le Figaro. Els sindicats policials i els partits i organitzacions de dreta i extrema dreta ho aproven. Diuen que servirà per protegir els agents d'eventuals amenaces i agressions. Però l'esquerra i els autodenominats "defensors de les llibertats públiques" veuen en aquesta llei una "ofensa desproporcionada" a la llibertat d'informar, i un senyal de la deriva autoritària de la presidència de Macron.

El ministro de Interior suspendió a los agentes / Euronews

El ministro de Interior suspendió a los agentes / Youtube-Euronews

Però Michel Zecler ho té molt clar: "Sense aquest vídeo estaríeu publicant la mateixa història, però amb un titular totalment diferent: un jove va agredir policies, va intentar apoderar-se de la seva arma, els va colpejar", va lamentar.

No és el primer cop que la brutalitat policial injustificada s'evidencia d'aquesta manera. Desgraciadament, és un fet al qual ens tenen força acostumat. Ara, els francesos es pregunten si aquestes agressions, amb la nova proposta legislativa, quedaran impunes