"Porto anys en l'Armada, he navegat molt i he vist cetacis, balenes, dofins que es creuen o t'acompanyen, però mai de la vida un incident com aquest". Qui parla és Cándido Couselo, un dels sis tripulants del veler Mirfak, que el cap de setmana passat va patir l'atac de tres orques, que van colpejar l'embarcació i es van menjar part del seu timó mentre navegaven per la costa de Galícia.

Les orques ataquen per sorpresa al veler

Al principi, la presència de les orques va fer gràcia a la tripulació, ja que acostumen a ser visites divertides que trenquen amb la monotonia. Al cap de pocs minuts, però, les bromes es van convertir en crits de pànic, quan un dels mariners se'n va adonar que les orques estaven colpejant el timó, fins a aconseguir desprendre un tros de més de mig metre.

timó

Fragment del timó recuperat del mar després de ser mossegat per les orques / Mirfak

Els cetacis, sospitosos d'un altre atac a un vaixell francès

Després de l'atac sofert, el Mirfak va donar avís immediat a Salvament Marítim, que va alertar a totes les embarcacions de la zona que no s'apropessin a les orques si les albiraven

orques

Una de les tres orques que van atacar el vele de l'Armada Espanyola / Mirfak

La sorpresa va arribar quan es van posar en contacte amb la Coordinadora de Mamífers Marins (Cemma), que els va admetre que ja estava rere la pista d'aquestes orques, sospitoses d'un altre atac a un vaixell francès a la zona de les illes Ons.