La venda ambulant dels mojitos a primera línia de platja preocupa la Guàrdia Urbana de la ciutat de Barcelona. Per la banda administrativa, per una venda ambulant no autoritzada, però també per un clar problema de salut pública.

Substàncies contaminades als mojitos

L'any passat, la Guàrdia Civil va analitzar els mojitos i va detectar substàncies contaminades com el bacteri E. coli, que pot provocar diarrees, gastroenteritis i altres desordres digestius.

Cada dia un grup d'agents de la Guàrdia Urbana, en el marc del pla de Platges, surten a patrullar per les diferents platges per lluitar contra els homes, tots de nacionalitat pakistanesa, que venen aquestes begudes alcohòliques als turistes que prenen el sol a la costa de Barcelona.

Una guerra sense quarter

Cada dia comença de zero. No només cada dia, també cada hora. No hi ha una reversió de les vendes; a cada moment cal dedicar-hi esforços per evitar que els mojitos surtin dels carrers de la Barceloneta i arribin a la platja.

Quan els enxampen, sigui a la sorra o abans d'arribar-hi, només els poden sancionar en l'àmbit administratiu i confiscar el material, que han de llençar. Però res els impedeix tornar a buscar més gel, més menta, més gots, més refresc i més rom i tornar-hi.

mojitos barcelona carrer

Amaguen els mojitos en qualsevol lloc de la zona de platges / GRS

En menys de 15 minuts tornen a tenir la safata plena de mojitos per seguir fent l'agost amb els turistes.

No és el negoci més rendible

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, vendre mojitos no és el negoci més rendible de la platja de Barcelona. Així ho ha explicat un d'ells a aquest mitjà. Només es dediquen a vendre mojitos els que no tenen espai en els grups que venen pareos, para-sols -la nova moda d'aquest any- o cerveses i aigua.

Asseguren que treballen pel seu compte i no estan organitzats. Expliquen que compren el producte en supermercats, els guarden en pisos de carrerons de la Barceloneta i van entrant i sortint, però investigacions policials i observacions per part d'aquest mitjà poden posar en dubte aquesta versió. Existeix una organització entre els venedors, per fer compres grans de material i també la seva distribució per les platges.

Mojitos a 2, 5 i 10 euros

Preguntats pel preu dels mojitos i del benefici diari, gairebé cada venedor dona una versió diferent. "Demanem 5 euros per mojito, i si són espanyols, baixem fins a 1 o 2 euros", assegura un d'ells.

N'han arribat a vendre per 10 euros, però és molt de tant en tant, quan el turista, sobretot nord-americà, té molta set. El preu mitjà d'aquest mojito, de baixa qualitat i que alguns cops no està ni fred, és d'uns 4 euros.

mojitos barcelona noies

Els venedors de mojitos es passegen per la platja oferint els seus beuratges / GRS

El benefici diari és, segons ells, d'uns 30 euros. Tenint en compte que poden sortir amb plateres amb nou mojitos diversos cops al dia i que el cost d'un pack (una bossa de gel, el rom, una ampolla de refresc, gots, canyetes i menta) per fer-ne una safata no supera els 5 euros, el benefici real sembla més elevat.

Fins i tot tenint en compte les pèrdues que tenen quan són enxampats per la policia, que els fa llençar el producte i els confisquen els diners que porten a sobre.

De la brossa a la boca

Per evitar perdre el producte, els venedors de mojito se les pensen totes. Coneixen gairebé tots els policies que, uniformats o de paisà, lluiten contra la venda a la platja de Barcelona. Quan els veuen venir, amaguen la bossa amb tot el producte o els mojitos ja fets en llocs impensables. I alguns, fastigosos.

Agents de la Guàrdia Urbana troben gairebé cada dia mojitos en contenidors dels carrers de la Barceloneta. Quan la policia ha passat, recuperen el producte i tornen a la platja.