Un vídeo gravat amb càmeres ocultes en un escorxador de Madrid ha revelat la violència amb què els treballadors tracten els xais i ha tret a la llum diverses irregularitats en matèria d'higiene i seguretat alimentària. En les imatges -distribuïdes per l'organització Equalia i que van ser preses a les instal·lacions que l'empresa Cárnicas Salvanés té al municipi de Villarejo de Salvanés- es pot veure com els animals són colpejats i llançats sense miraments a la línia de matança i com una vegada dins són degollats sense l'atordiment previ que estableix la llei.

Les irregularitats d'aquest escorxador no només són patents en matèria de benestar animal, sinó que també s'han pogut detectar nombroses deficiències pel que fa a la higiene de les instal·lacions i el control de les normatives de seguretat alimentària. Segons denuncia en declaracions per a 20 minutos Guillermo Moreno, coordinador general d'Equalia, tant els corrals com la resta d'instal·lacions són "plens d'excrements, d'orines, que afavoreixen la proliferació de puces i acumulació de gasos que poden afectar als treballadors".

Malalts i sense crotal

A més, Moreno afegeix que també han detectat que diversos xais entraven a l'escorxador sense el crotal -identificació que es posa a l'orella- i que alguns exemplars malalts que no podien sostenir-se drets eren arrossegats amb violència fins a la línia de matança, quan la normativa estableix que han de ser sacrificats in situ on estiguin. Tanmateix, el maltractament als animals no s'acaba a l'entrada a l'escorxador, ja que dins alguns dels xais són degollats sense atordiment previ per a així agilitar el procés a la cadena.

Cambres

L'organització Equalia ha posat una denúncia penal contra l'empresa Cárnicas Salvanés per no complir la legislació en benestar animal, higiene i seguretat alimentària i ha aprofitat l'ocasió per reivindicar la necessitat d'instal·lar càmeres de vigilància a escorxadors -a la zona de manipulació d'animals vius- com a mesura de prevenció i modernitat del sector carni, tal com ja es fa en països com Anglaterra, Escòcia o Israel.