La borrasca Filomena, que s'ha fet notar de valent al Priorat (Tarragona), ha ensorrat la teulada del celler Vall Llach a Porrera, pel pes de la neu. L'edifici s'ubicava al centre del poble en dos edificis rehabilitats i, a causa del sinistre, la maquinària i l'estoc de vins dels darrers anys ha quedat destruït. 

S'ensorra per la neu el celler Vall Llach

El celler, propietat del cantautor Lluís Llach, es tracta d'un edifici catalogat, situat al centre de Porrera, que es va construir l'any 1881 i que es va restaurar poc després de l'any 2000. Tant l'edifici com el material estaven assegurats. 

Els fets han passat entre les 6 i les 7h d'aquest matí i, afortunadament, com que no hi havia ningú treballant al celler, no s'han de lamentar danys personals. Danys materials, sí. A sota la runa hi ha quedat el vi del 2018, 2019 i 2020 encara per comercialitzar i la maquinària. També podria estar afectada una sala nova de criança, tot i que estar soterrada. Malauradament, l'acumulació de vins a l'interior d'aquest edifici era superior a l'habitual perquè, arran de la pandèmia, l'exportació a mercats com el nord-americà s'havia alentit.

Els veïns han avisat de l'ensorrament i els bombers s'han desplaçat al lloc dels fets i han precintat la zona. Tot i això, els efectius encara no hi poden accedir perquè han d'avaluar els riscos i perquè encara continua nevant.

Tal com explica Albert Costa, soci de Llach, "el sostre ha caigut després que una paret lateral hagi cedit". A l'interior de l'edifici hi havia les tines de fermentació, la maquinària i l'estoc de vins dels darrers anys. 

Pèrdues de 200.000 euros

Així doncs, malgrat la destrossa evident i les previsions devastadores, es desconeix quina part d'aquest material es podrà salvar perquè els bombers han acordonat la zona però no hi han entrat. Les primeres estimacions, això sí, indiquen que les pèrdues podrien superar els 200.000 euros.

La comarca del Priorat ha estat una de les més afectades per la borrasca Filomena, que ha deixat nevades amb gruixos importants i diverses poblacions sense llum durant hores. Per ara, segueix nevant.