Els Mossos d'Esquadra van detenir dos aficionats ultres del Montpeller que aquest cap de setmana van protagonitzar una baralla a la plaça de la Independència de Girona. El seu equip s'enfrontava amb el Girona FC i abans del partit es van concentrar al centre de la ciutat, on van generar aldarulls i van agredir un noi català que els hi va recriminar la seva actitud.

Dos mossos per aturar la baralla

En un primer moment, quan diversos ciutadans van trucar al 112 per alertar dels fets, els Mossos d'Esquadra van desplaçar una patrulla però que no va poder aturar la baralla.

Segons ha denunciat el sindicat SAP dels Mossos d'Esquadra, la policia catalana no disposava de més patrulles activades a la ciutat i es va posar en risc la seguretat dels dos policies que van intervenir en un primer moment als aldarulls del centre de la ciutat, tal com es pot veure en el vídeo que acompanya la notícia.

El sindicat apunta que a menys de 100 metres del lloc dels fets hi havia estàtica una patrulla dels Mossos d'Esquadra que participava del dispositiu Toga, un operatiu especial de la policia catalana per protegir, dia i nit, els edificis judicials a Catalunya. Per ordre del Poder Judicial, les patrulles no poden abandonar el punt de vigilància ni que companys seus, com va passar aquest cap de setmana, necessitin ajuda.

Agents antiavalots

Segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, agents antiavalots de la policia catalana es van desplegar a la zona per contenir als ultres francesos i se'ls va acompanyar fins a l'estadi del Girona. Abans d'entrar, i gràcies a la identificació que van fer alguns ciutadans, la policia va poder detenir els dos causants dels aldarulls i de les agressions al centre de la ciutat. Es tracta de dos joves francesos de 26 i 28 anys acusats de delicte de lesions, aldarulls i d'atemptat contra agents de l'autoritat.

Toga: "Vigilar portes"

El dispositiu Toga obliga els agents a no moure's de davant de les seus judicials i, segons el sindicat SAP, això "provoca socialment la sensació que és més important vigilar quatre portes, parets i finestres que no pas la seguretat ciutadana". Per això el sindicat ha reclamat que es revisi "la necessitat" d'aquest dispositiu i també com es posa en pràctica.

Altres sindicats dels Mossos com USPAC també han criticat de nou aquest dispositiu i han demanat a les autoritats judicials espanyoles que aixequin el servei i no s'obligui a fer vigilàncies nit i dia de les seus judicials en territori català.