Un corriment de terra obre un enorme clot a Gjerdrum, al nord d'Oslo, a Noruega. Hi ha 12 persones desaparegudes, 10 ferides i més de 700 desallotjades de les seves cases.

12 persones desaparegudes

El terra es va obrir la matinada d'aquest dimecres a Gjerdrum i s'ha empassat 12 persones, que encara estan desaparegudes. Altres 10 persones van resultar ferides, una d'elles de gravetat va haver de ser enviada a un hospital a Oslo. "La policia ha qualificat els fets de catàstrofe", informava la cadena de televisió pública NRK.

L'esllavissada va començar durant la matinada de dimecres, quan els veïns van trucar als serveis d'emergències i els van dir que les seves cases s'estaven enfonsant, segons la policia.

"Hi va haver dos tremolors forts que van durar molt de temps i vaig suposar que era neu o alguna cosa semblant", va dir Oeystein Gjerdrum, de 68 anys, a l'emissora NRK. "Aleshores, la llum es va apagar de sobte i un veí va arribar a la porta i va dir que havíem d'evacuar, així que vaig despertar els meus tres nets i els vaig dir que es vestissin ràpidament".

Corrimiento tierras Noruega / YouTube Engineering and architecture

Hi ha 12 persones desaparegudes i 10 ferides / YouTube Engineering and architecture

S’han destruït més de 30 cases, però els funcionaris diuen que es podrien perdre més, ja que les vores del clot deixat per l’esllavissada encara s’estan trencant. Els equips de salvament han advertit a la gent que s’allunyi de la zona.

Un corriment de terra

Els equips de rescat utilitzen drons i helicòpters amb càmeres tèrmiques per buscar signes de vida sota les runes i el fang. Les condicions són desafiadores, amb temperatures inferiors als zero graus i un terreny argilós massa inestable perquè els treballadors d’emergència puguin caminar.

Per això, els treballadors d'emergència i els gossos de recerca i rescat van ser baixats amb helicòpter a les estructures que eren prou estables per a mantenir-se. Una portaveu de la Direcció Noruega de Recursos Hídrics i Energia (NVE) va declarar que l'esllavissada era un anomenat "tobogan ràpid d'argila" que mesura uns 300 m d'ample per 700 m de llargada.

L’argila ràpida és un tipus d’argila que es troba a Noruega i Suècia que pot fer-se líquida o fangosa quan es troba sotmesa a pressió.

Aquesta es tracta de l'esllavissada més gran dels darrers temps a Noruega, tenint en compte el nombre de cases implicades i el nombre d'evacuats.