Una roca procedent d'un asteroide ha entrat bruscament en l'atmosfera terrestre a les 21.32 hores d'aquest dilluns, generant una brillant bola de foc que ha pogut ser vista des de diversos punts de Sevilla i Còrdova.

La roca que ha originat aquest fenomen ha entrat en l'atmosfera a uns 61.000 quilòmetres per hora sobre el nord-est de la província de Sevilla, una enorme velocitat que va fer que es tornés incandescent, generant-se així una brillant bola de foc a una altitud d'uns 85 quilòmetres, segons l'anàlisi realitzada per l'astrofísic José María Madiedo del Instituto de Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC).

La bola de foc ha avançat en direcció nord-oest, passant gairebé per la vertical de les localitats sevillanes de San Nicolás del Puerto, Alanís i Guadalcanal. Finalment s'ha extingit sobre la província de Badajoz, quan es trobava a una altitud d'uns 42 quilòmetres sobre la localitat de Zafra.

La bola de foc, visible des de més de 400 quilòmetres de distància, ha pogut ser gravada per detectors que la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d'Europa del projecte Smart, des dels observatoris de La Hita (Toledo), Sierra Nevada (Granada), La Sagra (Granada) i Sevilla. A més, nombrosos testimonis, sobretot de les províncies de Sevilla i Còrdova, s'han fet eco d'aquest esdeveniment a través de xarxes socials.

La roca s'ha desintegrat completament en l'atmosfera després d'experimentar diverses explosions al llarg de la seva trajectòria, la qual cosa indica que s'ha fragmentat en l'aire, segons Madiedo. Així, cap fragment no ha impactat contra el terra i, per tant, no ha suposat cap tipus de perill per a la població.

L'òrbita que seguia la roca abans d'entrar en l'atmosfera terrestre era molt similar a la de l'asteroide 2000 QW7, potencialment perillós, que es va apropar a la Terra el passat 14 de setembre. No es descarta, per tant, que la roca que va generar la bola de foc fos un fragment desprès d'aquest asteroide. No obstant això, la confirmació d'aquest extrem requerirà càlculs addicionals, ha indicat l'astrofísic.