Les ocupacions de finques i pisos són un dels problemes que pateixen molts dels municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona els darrers anys. Liderades per màfies que tenen veritables xarxes de control dels pisos, són moltes les persones que es dediquen a obrir pisos per instal·lar-s'hi o fins i tot per a després, tal com acrediten els cossos policials, cedir-los a tercers en contractes il·legals.

Com ho fan? No és complicat entrar en una casa. Primer han de confirmar que no hi viu ningú de manera estable o que han passat alguna nit fora. La importància, per poder-se agafar a la "llei" és poder estar a l'interior de l'immoble ocupat més de 24 hores, un fet que complica la tasca policial i que no els poden ja fer fora. Haurà de ser un jutge, en un termini que pot allargar-se més de dos anys, qui n'ordeni el desallotjament.

A cops contra les càmeres i alarmes

Alguns propietaris han optat per instal·lar càmeres de seguretat i alarmes per controlar els pisos que estan buits i evitar així ser ocupats. Però els professionals de l'ocupació no sempre l'encerten, i alguns cops piquen, i mai millor dit, en cases on viu gent.

És el cas d'un home que va ser gravat per una càmera de seguretat d'una casa de Badalona. Armat amb un pal de fusta, i tal com est pot veure clarament a les imatges, intenta destrossar l'alarma i la càmera de seguretat per entrar en un pis del barri de la Salut de Badalona. La casa, per sort, estava ocupada i el propietari, alertat pels cops del presumpte ocupa, va sortir a veure què passava.

Temptativa d'ocupació

Tot va quedar en una temptativa d'ocupació. Fonts policials asseguren que si ja és complicat lluitar contra les ocupacions consumades, la guerra contra les temptatives, que cada dia n'aturen diverses, ja és impossible. Només si la patrulla policial pot arribar a temps es pot detenir l'ocupa, però molts cops, per la saturació dels serveis policials i judicials, abans del canvi de guàrdia dels policies ja torna a ser al carrer.

Badalona, segons el seu alcalde, Xavier Garcia Albiol, s'ha convertit en la zona zero de les ocupacions. Sobretot, als carrers de l'entorn del barri de la Salut. El nou alcalde ha assegurat que lluitarà contra aquesta xacra, que vincula a grups criminals, que després converteixen les cases en negocis o amagatalls de lladres, amb més presència policial. La Guàrdia Urbana de Badalona ja ha evitat alguns d'aquestes ocupacions, tal com ha pregonat el mateix batlle en les seves xarxes socials.