La Guàrdia Civil ha donat per conclosa l'operació Crótalo, un operatiu engegat dimecres i que va començar amb el registre d'uns pisos a tocar del palau de Marivent, la residència estival del rei d'Espanya Felip VI a Mallorca.

El cos considera desarticulada l'estructura, una autèntica multinacional que proveïa droga a les Balears, amb les 12 detencions realitzades a les illes però també a Madrid i Barcelona. En total, s'han fet 12 registres i s'ha desmantellat un laboratori de preparació de cocaïna a la localitat mallorquina de Lloseta.

La banda utilitzava camions per a moure la droga

En els registres, els agents han confiscat tres quilos i mig de cocaïna, gran quantitat de productes per tallar-la, 16.200 euros, 560 dòlars i 200 lliures esterlines, una tractora de camió que s'utilitzava per al transport de la droga i tres cotxes, segons el balanç de la Guàrdia Civil. L'organització delictiva la componien dos subgrups dedicats a la introducció de notòries quantitats de cocaïna a Espanya per a la seva posterior distribució a l'illa de Mallorca.

Els 12 registres d'aquesta setmana s'han dut a terme a les localitats de Marratxí, Lloseta, Cala Ratjada i Palma, a Mallorca. També se'n van fer a Catalunya, concretament a Vic i a Cornellà de Llobregat, i a Majadahonda, a Madrid. A Lloseta, a més, és on es va desmantellar el laboratori de cocaïna, ocult al soterrani d'un habitatge.

Un any i mig d'investigació

Les investigacions es van iniciar a principi de 2018 a Mallorca, quan es va detectar a un grup de persones de nacionalitats espanyola, colombiana i dominicana que es dedicaven a introduir importants quantitats de cocaïna a l'illa. Ocultaven la droga a l'interior de camions que realitzen rutes comercials marítimes des de la península a les Balears.

Els agents van aconseguir identificar als presumptes responsables de la introducció de la droga a Espanya des de Colòmbia. Per a això ocultaven partides de cocaïna a l'interior de contenidors que, des dels ports de la costa de l'Atlàntic a Colòmbia, tenien com a destí Espanya.

Un lot de 80 quilos de cocaïna pura amb destí Mallorca

A principis de juliol, la Guàrdia Civil va intervenir un quilo de cocaïna a la localitat de Port d'Alcúdia, que acabava de ser lliurat al seu portador pel conductor d'un camió arribat aquell mateix matí a l'illa, des de la península, en un ferri. Seguint amb la línia de distribució de la substància estupefaent s'ha pogut vincular a l'organització desarticulada amb una confiscació de 80 quilos de cocaïna, a principis de juny, al port de Buenaventura, a Colòmbia.

L'operació ha estat dirigida per l'Equip Contra el Crim Organitzat de les Balears i l'Equip de la Policia Judicial d'Algaida amb suports de l'Agrupació de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil, unitats de Seguretat Ciutadana i el Servei Cinològic de les Comandàncies de la Guàrdia Civil de les Balears, Madrid i Barcelona.