El Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Badajoz ha desmantellat l'activitat il·legal d'una empresa que es dedicava a fabricar i comercialitzar productes per al vapeig i cigarrets electrònics a les províncies de Badajoz i Màlaga i que eren perillosos per al consum.

Els agents van esbrinar que en una empresa d'Herrera del Duc (Badajoz) es fabricaven, envasaven i etiquetaven aquests productes, sense cap control professional i sanitari, per a la seva posterior venda a través d'Internet, segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat.

L'esmentada empresa mancava també d'autorització comercial, llicència municipal i avaluació mediambiental.

Sense cap control

Per això, la Guàrdia Civil i la Unitat de Seguretat Alimentaria i Salut Mediambiental de la Gerència de l'Àrea de Salut del Senyor Benito-Villanueva de la Serena van dur a terme la inspecció de les instal·lacions, en la qual es van corroborar les accions delictives que desenvolupava l'empresa.

Els productes els fabricaven barrejant diverses substàncies i aromes amb nicotina, sense mètodes normalitzats de treball, sense cap control, i calculant proporcions i dilucions mitjançant simples xeringues.

"Especialment perillosos per al seu consum"

La tasca la realitzaven sense tenir en compte les dosificacions estipulades per al producte i era duta a terme per personal no qualificat per fer les mescles, per la qual cosa es considera als productes fabricats en aquesta empresa "especialment perillosos per al seu consum".

Així va ser com la Direcció General de Salut Pública del Servei Extremeny de Salud (SES), va acordar el tancament de les instal·lacions de l'empresa i del domini web en el qual s'oferien els productes, així com la immobilització d'una quantitat aproximada de més de 1.800 envasos de diferents marques comercials de la denominada Purple Label, entre altres, matèries primeres i nicotina utilitzades per a la seva elaboració, a més d'una altra quantitat similar o superior de productes sense nicotina.

Amb el desenvolupament de la investigació i fruit de la intervenció en l'empresa, els agents també van poder esbrinar que algunes etiquetes tenien el seu origen de fabricació a Torremolinos (Màlaga), per la qual cosa es va estendre la investigació a una altra instal·lació ubicada en aquesta localitat.

Va ser allà on els agents van poder comprovar igualment que també es fabricava i comercialitzava il·legalment aquesta classe de productes, mancant dels registres i autoritzacions exigides.

Delicte contra la salut pública

Als titulars d'ambdues empreses, dos malaguenys, se'ls van instruir diligències per un delicte contra la salut pública, en considerar-los principals responsables de la producció, distribució, comercialització il·legal i sense cap control en la seva fabricació, amb el consegüent perill sanitari per als consumidors.

També es van instruir diligències i es va investigar a dotze treballadors de les empreses d'Herrera del Duc i Torremolinos, per la seva implicació en el procés de fabricació, elaboració dels esmentats productes i comercialització.

L'operació va comptar amb la col·laboració de les Unitats del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil de Badajoz, Ferrera del Duc, el Senyor Benito i Màlaga. Les diligències instruïdes han estat posades a disposició del Jutjat d'Instrucció de Ferrera del Duc (Badajoz).