L'entrada en les nostres vides del temible coronavirus ens ha obligat a incorporar nous hàbits, com utilitzar gel hidroalcohòlic, saludar-nos amb els colzes o viure enganxats a una mascareta. I clar, amb aquest últim element no han tardat a sortir els emprenedors que busquen fer negoci, alguns posant al mercat mascaretes que de poc serveixen a l'hora de protegir-nos a nosaltres i als altres de la Covid-19.

És per això que el Ministeri de Consum està preparant una ordre que especificarà quin requisits ha de complir una mascareta per ser considerada vàlida i, d'aquesta manera, posar ordre en un mercat ara desbordat amb mil i un models invàlids.

El Ministeri de Consum posarà ordre per diferenciar tipus de màscares

El text ministerial es farà públic en els propers dies i marcarà requisits d'etiquetatge, publicitat i control perquè la població sàpiga, per exemple, si una mascarilla es pot rentar o no, quantes vegades es pot fer abans que perdi eficàcia o si és una mascareta que protegeix només la resta de la població o també al seu portador.

Es pot destacar que ja s'ha avançat que quedarà prohibida la utilització d'inscripcions, signes, anagrames, dibuixos o indicacions que puguin donar lloc a engany sobre el tipus de mascareta que el consumidor està comprant.

Màscares tela / Pixabay

Les mascaretes de tela no són recomanables / Pixabay

Molta cura amb les mascaretes de tela i amb les casolanes

A l'últim esglaó de mascaretes recomanades apareixen les mascaretes de tela, un producte que s'ha posat de moda, tant per la facilitat per personalitzar-les com per la seva comoditat, encara que es pot dir que el seu grau de protecció és ínfim.

Després estan les mascaretes casolanes, que poden resultar més efectives quan se li afegeixen filtres interiors, encara que el seu grau de protecció sempre serà desconegut en tractar-se d'una mascareta que no ha passat cap control de qualitat.

Les mascaretes quirúrgiques, excel·lents per no propagar el virus

Les mascaretes quirúrgiques, fins a la pandèmia només visibles als hospitals, s'han convertit en les més utilitzades, per ser econòmiques i eficients. Com és sobresabut, no ofereixen protecció als seus portadors, sinó al seu entorn, per la qual cosa si tothom les utilitzés el risc de contagi pràcticament no existiria.

El que no tothom sap és que n'hi ha de diferents nivells de protecció. Les del tipus II R (les més resistents) poden arribar a protegir en un grau mínim al seu portador, però no està comprovat. Un avantatge que sí que resulta evident és que són més còmodes que un altre tipus de mascaretes, perquè no dificulten tant la respiració.

No és aconsellable utilitzar més d'una vegada les mascaretes d'un sol ús, ja que hi podria haver virus i bacteris a la seva superfície.

Màscara coronavirus FFP II / Pixabay

Les mascaretes FFP II protegeixen al seu portador i al seu entorn amb un 94% de capaciteu de filtrat / Pixabay

Les buscades màscares FFP, millors però més incòmodes

Les mascaretes FFP (Filtering Face Piece) són millors que les quirúrgiques, ja que afegeixen filtres que poden impedir el pas de partícules diminutes i aerosols. N'hi ha en tres categories: les FFP1 filtren un 80% de les partícules de fins a 0,6 micròmetres; la FFP2 un 94%, i la FFP3 un 99%.

Si bé és cert que aquestes mascaretes protegeixen aparentment més, cal utilitzar-les bé, ja que perden tota la seva eficàcia si no queden totalment adherides al rostre del portats, una cosa bastant habitual en el dia a dia doncs solen ser mascaretes molestes davant d'un ús constant.