Una dècada després del tancament de McDonald's a Islàndia, milers d'usuaris en línia segueixen la lenta descomposició en viu de l'última comanda: una hamburguesa aparentment indestructible amb papes fregides protegides en una caixa de vidre com una gemma preciosa.

La cadena nord-americana va tancar les seves úniques tres sucursals a Islàndia durant la crisi financera de l'illa subàrtica el 2009, convertint-la en un dels únics països occidentals sense McDonald's.

"Vaig sentir que el menjar de McDonald's mai no es descomponia, així que vaig voler veure si era veritat"

 

El 31 d'octubre d'aquell any, just abans del tancament del restaurant, Hjortur Smarason va comprar un menú per a la conservació. "Vaig decidir comprar un últim menú pel seu valor històric, ja que McDonald's estava tancant", ha dit a AFP Smarason, que treballa com a gerent de comunicacions per a una empresa especialitzada en turisme espacial.

"Vaig sentir que el menjar de McDonald's mai no es descomponia, així que només volia veure si era veritat o no". Primer va mantenir el menjar al seu garatge i, després, el va cedir al Museu Nacional d'Islàndia, des d'on va ser traslladada a un hotel a la capital, Reykjavík, per un temps.

Ara l'hamburguesa s'exhibeix com una obra d'art dins d'una vitrina a Snotra House, un hostal al sud d'Islàndia. "Gent de tot el món ve aquí només per visitar l'hamburguesa", assegura Sigurdur Gylfason, amo de l'establiment.

L'hamburguesa s'exhibeix com a obra d'art i rep moltes visites diàries

 

L'hotel afirma que rep milers de visites diàries. En abordar les afirmacions que les seves hamburgueses semblaven immunes a la descomposició, la companyia va dir el 2013 que "en l'ambient adequat i amb prou dessecació és poc probable que creixin bacteris i que es descompongui".

Bjorn Adalbjornsson, professor titulat de la facultat de ciències de l'alimentació de la Universitat d'Islàndia, ha confirmat que, sense humitat, "el menjar simplement s'asseca".