Els Mossos d'Esquadra van detenir el mes de maig passat a 24 presumptes lladres de rellotges de luxe, que actuaven principalment als barris del centre de Barcelona freqüentats per turistes i aprofitant les aglomeracions, i ha aconseguit recuperar vuit d'aquests objectes robats. Tots els detinguts són de nacionalitat marroquina i algeriana.

Només dos a presó

Segons han informat la policia catalana, dos dels 24 detinguts -entre els que figura un menor d'edat- han ingressat a presó per ordre del jutge, mentre que la resta han quedat en llibertat provisional.

Els presumptes lladres han estat detinguts gràcies a un operatiu policial, amb agents uniformats, als barris de Ciutat Vella i Eixample de Barcelona, els més freqüentats per turistes, que són les principals víctimes d'aquest tipus de delinqüents.

Els robatoris de rellotges s'han convertit en el temor dels turistes que visiten Barcelona i cada vegada són més violents. La policia intenta treure del carrer aquests lladres ara que comença l'estiu i que augmenta l'arribada de turistes de tot el món.

Els detinguts, que actuaven en grups d'entre dos i quatre persones, perpetraven presumptament els robatoris utilitzant maniobres de distracció dels turistes o mitjançant estrebades , encara que en dotze dels casos van utilitzar la violència perquè la víctima es resistia al robatori.

De carteristes a lladres de rellotges

Els Mossos d'Esquadra han detectat que alguns carteristes que actuaven a Barcelona s'han especialitzat últimament en els robatoris de rellotges de luxe, ja que sostreure aquest tipus d'objectes els resulta més rendible. Altres detinguts per sostreure rellotges pertanyen a grups organitzats internacionals, que estan especialitzats en aquest tipus de robatoris en diferents ciutats europees.

L'últim mes, la policia catalana ha aconseguit recuperar vuit dels tretze rellotges sostrets pels detinguts -un d'ells valorats en 30.000 euros-; en alguna ocasió després de sorprendre els presumptes lladres quan acabaven de perpetrar el robatori.

Agafats in fraganti

Entre algunes de les actuacions policials que han permès la detenció in fraganti dels autors de robatoris violents, trobem la detenció de quatre homes, tres d'origen algerià i un marroquí, que el passat 22 de maig a la tarda van robar un rellotge de 30.000 euros a un turista a Ciutat Vella. Els agents van poder observar com els lladres de rellotges posaven en pràctica la seva estratègia de seguir, enganyar i intentar assaltar les potencials víctimes i, finalment, els van detenir quan van cometre el robatori.

També es va detenir in fraganti el passat 1 de maig dos homes, d'origen marroquí, que acabaven de fer una estrebada d'un rellotge valorat en 13.000 euros, i el passat 20 de maig a un home, també d'origen marroquí, per robar-li a un turista xinès el rellotge valorat en més de 18.000 euros.

També, i gràcies a la identificació fotogràfica posterior als fets realitzada per la mateixa víctima, els Mossos van detenir un home, d'origen marroquí, per sostreure el passat 15 de maig un rellotge de 30.000 euros a un turista mentre passejava pel centre de Barcelona. En aquest cas, es va poder recuperar el rellotge sostret a l'entrada realitzada al domicili del detingut.

Cada vegada més violents

Els autors actuen normalment en grups de 2 a 4 persones i en l'actualitat són joves, d'entre 20 i 30 anys, de nacionalitat algeriana i marroquina i, cada vegada més, amb residència habitual a Barcelona.

Trien bé les seves víctimes abans d'actuar. Normalment al voltant dels hotels o llocs de lleure freqüentats habitualment per clients que poden portar un rellotge d'alta gamma: els observen, els segueixen i quan troben un lloc propici, els assalten amb l'objectiu de robar el rellotge. Actuen amb maniobres de distracció, cometent un furt, o bé amb violència i intimidació, si la víctima oposa resistència.