Tots hem plorat alguna vegada en pelar una ceba. Cremor i llàgrimes són les reaccions més habituals. Tanmateix, un estudi ha revelat el truc definitiu per no plorar mentre pelem aquest vegetal.

Enzim perillós

La ceba està composta, majoritàriament, per aigua i vitamines C, B i E. No obstant això, compta amb un compost químic, generat per l'enzim alinasa, que la protegeix dels depredadors i que és el que provoca que plorem en intentar treure-li les seves capes.

Quan l'estem tallant, aquest enzim s'allibera i genera irritació als ulls. Algunes persones, sobretot aquelles amb més sensibilitat cutània, també podien patir petites reaccions a les mans.

No més plors

Davant d'aquesta situació, insuportable per a molts, un grup d'investigadors de la Case Western Reserve University d'Ohio (Estats Units) van començar un estudi per descobrir com evitar aquesta reacció.

Després d'anys de feina, l'informe s'ha publicat en l'ACS Chemical Biology i ha revelat al món el truc definitiu per no patir més: hem de congelar la ceba diverses hores abans de pelar-la. La raó és que el fred evita que aquest enzim s'expandeixi quan és alliberat i, per això, no arriba als nostres ulls.

La senzilla però efectiva fórmula ja s'ha fet famosa i ha revolucionat la comunitat culinària.

Trucs culinaris

Aquest no és l'únic truc de cuina que ha salvat molts cuiners. Fa uns dies, es va fer famosa una fórmula per treure el tros de closca que cau en trencar un ou, en tan sols cinc segons i amb només un vas d'aigua freda. Un de molt semblant que també es va fer viral va ser com pelar els ous durs sense trossos de closca enganxats. El truc es va fer tan famós que va arribar a acumular més de 82.000 reproduccions.

Un altre truc que va tornar bojos als amants de la cuina va anar el de com conservar alvocats oberts a la nevera. Un dels grans problemes d'aquesta fruita és la seva facilitat per rovellar-se, sobretot si es deixa obert a la nevera. Una dona va descobrir un truc per conservar-los amb enciam.