La troballa d'una vintena de dofins morts a les costes ceutines ha fet saltar totes les alarmes. El Centre d'Estudis i Conservació d'Animals Marins de Ceuta (Cecam) ha traslladat al Ministeri per a la Transició Ecològica els casos de la mort per mutilació d'una desena de cetacis -entre ells diverses cries- que van ser trobats a platges de l'Estret durant l'agost passat. Els exemplars rescatats presentaven lesions com punyalades o talls al ventre i seccionament d'aletes i cues.

Necròpsies i pesca

Segons han informat fonts del Cecam recollides per Efe, aquesta onada de morts en els dofins també està sent investigada pel Seprona de la Guardia Civil, al que s'han notificat tots els casos. En els deu casos derivats al Govern espanyol, els mamífers presentaven diferents lesions relacionades amb mutilacions en aletes o punyalades amb ganivets, aletes seccionades, cues tallades i talls al ventre, sent tots ells traslladats a dependències municipals per a la pràctica de les necròpsies.

Els dofins han aparegut en diferents platges de Ceuta en ambdues badies -Calamocarro, Benzú, San Amaro, Almadraba o cementerio-, tractant-se de cries i exemplars adults, possiblement els seus pares. Els grups ecologistes de Ceuta han relacionat aquestes morts amb les arts de pesca, en assenyalar que les punyalades són realitzades per pescadors i els talls per les hèlixs de les embarcacions, en quedar aquests animals atrapats a les xarxes. Grups com Ceuta Viva han demanat a través de les xarxes socials un esclariment de les morts i han argumentat que les morts són probablement per captures accidentals i el enredo.

Antecedents

Les dades oficials indiquen que el primer dofí mort va aparèixer el 8 d'agost -corresponent a una cria-, el 9 d'agost un altre, el 10 d'agost el tercer, el 20 d'agost una cria, el 23 d'agost una altra cria i el 27 d'agost cinc dofins més, entre ells dues cries. L'empresa encarregada de la retirada d'aquests animals -Athisa- ha apuntat a Efe que en tot l'any 2018 es van registrar 18 varamientos d'animals a les costes -sobretot tortugues- i aquest any s'han produït 22 varamientos fins al mes d'agost.

El Cecam associa aquestes morts amb les males arts pesqueres per l'ús de les xarxes de deriva. "Tallen les aletes i la cua per desempallegar-se dels animals, ja que són captures indesitjades", ha apuntat el portaveu d'aquest centre, Juan Carlos Rivas.