Un humil miner s'ha fet milionari de cop i volta després de vendre dues roques de tanzanita, un mineral blau porpra típic del nord de Tanzània, de més de 14 quilos en total per gairebé tres milions d'euros.

Les pedres precioses pesen 9,2 i 5,8 quilos

Saniniu Laizer és un petit miner de la zona de Simanjiro, al nord de Tanzània, que va trobar aquestes dues roques que són les més grans que s'han trobat mai a Tanzània, segons les autoritats d'allà. 

El ministeri de Finances i el Banc de Tanzània ha decidit comprar aquestes pedres precioses, que pesen 9,2 quilos i 5,8 quilos, segons el diari tanzà The Citizen. "El somni del nostre president de convertir el sector de la mineria en beneficiós per als tanzans ha estat, de manera extensa, aconseguit", ha al·legat el secretari principal de Minerals tanzà, Doto Biteko, en declaracions a la premsa.

Saniniu Kurian / Foto: @AfricaStoryLive_Twitter

Saniniu Laizer s'ha convertit en milionari després de trobar dues roques de tanzanita / @AfrocaStoryLive_Twitter

Treballen llargues jornades per sous molt baixos

El president de Tanzània, John Magufuli, va prometre invertir en el sector de la mineria i augmentar els ingressos de l'esmentat sector, i va arribar a ordenar a l'Exèrcit construir un mur entorn de l'única zona on es creu que hi ha tanzanita per protegir-la del contraban estranger. Per això, el Govern tanzà veu en Laizer l'exemple a seguir per molts petits miners artesanals, que normalment treballen llargues jornades per sous molt baixos en llocs legals de companyies normalment estrangeres o il·legals.

Saniniu Kiruian / Foto: @AfricaStoryLive_Twitter
A Saniniu Kurian li ha canviat la vida gràcies a la troballa de les dues pedres / @AfrocaStoryLive_Twitter

"Sí, necessitem estrangers perquè ens ajudin perquè Tanzània no és una illa. Sí, necessitem estrangers perquè vinguin i ens ajudin en el capital que necessitem d'ells. Sí, necessitem estrangers perquè tenen tecnologia molt més avançada que nosaltres, però no acceptarem que ens facin caure", diu Biteko.

Dos quirats de tanzanita (400 mil·ligrams) de la millor qualitat, un mineral descobert per primera vegada en la dècada dels 60 i controlat llavors com a monopoli per la companyia Tiffany & Co, poden arribar a costar fins a 700 dòlars al mercat.