Tres cònsols honoraris de països europeus i africans establerts a Barcelona estan sent investigats per tràfic de drogues i blanqueig de capitals. Una operació dels Mossos d'Esquadra per desmantellar un conegut clan familiar català ha permès descobrir l'estreta relació que tenien els quatre detinguts amb els càrrecs, amb els quals planejaven posar en marxa una màquina dissenyada per processar cànem en quantitats industrials i transformar-lo en oli per posteriorment comercialitzar-lo. En total, la policia investiga la implicació de deu persones més en la trama criminal que basava les seves operacions en la compravenda de vehicles de luxe a la capital catalana.

Loteria

La investigació que dirigeix el Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona es remunta a principis de l’any 2017. Un dels membres d'aquest clan familiar va aconseguir posar en funcionament un negoci de compravenda de vehicles de luxe a Barcelona gràcies al cobrament d'una butlleta de loteria premiada amb un milió d'euros. Aquesta quantitat de diners hauria estat aportada per un dels investigats per després ser cobrada per una tercera persona, en un intent de difuminar-ne el rastre.

85c82294 8107 4661 882a e58821c82a9d

Darrera l'activitat d'aquest nou negoci hi havia tot un entramat empresarial dirigit per diverses persones de la família implicada, que també es dedicaven a la compra d'immobles de luxe, sense que aquestes persones disposessin d’ingressos lícits i declarats que els permetessin afrontar aquestes inversions. A més, els agents van descobrir que un dels detinguts tenia una estreta relació amb cònsols honoraris de diversos països europeus i africans establerts a Barcelona. Precisament amb un d'aquest representants van decidir posar en marxa una màquina industrial dissenyada per processar cànem i transformar-lo en oli per posteriorment comercialitzar-lo.

Cotxes, vaixells i pisos

Un operatiu especial de la policia a Astúries va permetre intervenir aquest dispositiu abans de que pogués començar a funcionar. Aquesta maquinària industrial va tenir un cost de producció de 300.000 euros, el seu procés de construcció va durar dos anys i era capaç de transformar 400 quilograms de cànem en 40 litres d’oli pur en menys de dotze hores a partir de processos mecànics i químics.

be9675f3 64ef 4937 8267 aff3c4607f74

A més dels quatre membres del clan familiar detinguts, els Mossos d'Esquadra estan investigant la implicació d'unes altres 10 persones, entre les quals es troben els tres cònsols honoraris. En l'operatiu, els agents han pogut bloquejar vehicles de luxe, un vaixell i patrimoni immobiliari, a més d’intervenir d’armes de foc i més de 200.000 euros en efectiu.