Una jutgessa ha autoritzat baixar a les profunditats de l'oceà Atlàntic per treure de dins el telègraf amb què es van produir les darreres comunicacions del Titanic. La troballa podria revelar les converses i el motiu exacte del seu enfonsament.

El telègraf de Marconi

El telègraf Marconi sense fils va ser una autèntica revolució l'any 1912. Els operaris estaven encuriosits amb el nou sistema i una de les teories que pren més força és que fruit de prendre's l'aparell com una joguina, no van rebre l'avís per evitar topar amb l'iceberg. 

S'enviaven missatges personals i això feia que no es concentressin en aquella gèlida nit d'abril. Els advertiments per blocs de gel que se succeïen a l'Atlàntic Nord van ser obviats. Les crides d'auxili van arribar tard i el vaixell es va enfonsar.

Una jutgessa decreta recuperar el telègraf

La jutgessa Rebecca Beach Smith ha donat l'ordre de recuperar el telègraf pel seu "valor històric, educatiu, científic i cultural". Destaca que amb ell es van fer les darreres trucades de socors i 108 anys després encara no es descarta que la conversa pogués recuperar-se. Els millors secrets podrien ser allà.

Una companyia de salvament és la que ha aconseguit aquest auto en contra dels interessos de les companyies navals americanes que sempre han intentat tapar-ho. Aquesta conversa podria ser l'últim document que es va escoltar en el llegendari Titanic que feia la travessia entre Southampton i Nova York.

Operatiu programat

El transatlàntic es troba enfonsat a gairebé quatre quilòmetres de profunditat, per la qual cosa es necessiten robots i equips especials per arribar-hi. Les tasques van començar a la dècada dels 80 i ja es donaven per acabades però la seva llegenda és massa gran.

De moment, el que ha autoritzat la jutgessa és aixecar una petita part de la coberta per accedir a l'interior amb l'esperança de trobar-se el telègraf dins la cabina. Malgrat tot, les darreres expedicions mostren com algunes parts del Titanic ja han desaparegut.