Vist per sentència el judici que ha de dir si Lidl s’ha copiat la Thermomix del grup germànic Vorwerk per treure al mercat el seu robot de cuina, de la marca Silvercrest i que popularment s’ha batejat com “Thermomix barata”.

La defensa de Lidl, acusada de plagi, ha assegurat aquesta setmana, durant les conclusions del judici, que creu que Thermomix fa "il·lusionisme" quan diu que els dos robots de cuina en disputa són iguals i que està, el seu, plagiat. Asseguren que són electrodomèstics essencialment diferents.

El judici ha quedat vist per a sentència després que la fabricant d'aparells per a la llar hagi portat als tribunals la cadena de supermercats per presumptament vulnerar la seva patent a l'importar i comercialitzar a Espanya un producte semblant, el Monsieur Cuisine Connect, que es va convertir en un èxit de vendes per Lidl.

El robot de cuina de Lidl, “diferent”

Lidl s'ha acurat a provar, amb l'ajuda de perits, que el seu robot és diferent a la Thermomix i que algunes de les innovacions que inclou també estan presents en altres marques sense que per això hi hagi plagi.

Per això ha retret a Vorwerk que es valgui d'"il·lusionisme" per "enganyar" i li ha recordat que "les paraules cobren importància decisiva en patents per saber què està protegit".

Lidl Thermomix Barata

Totes les parts de la "Thermomix barata" de Lidl, la de la marca SilverCrest / Cedida

Ha rebatut d'aquesta manera els al·legats de la part actora, que havia sostingut que tot i que algunes característiques -que el dispositiu de pesada està controlat per un circuit i que aquest forma part de la targeta de control principal- no figuren en la descripció original de la patent.

Les parts que ha copia Lidl de Thermomix

Abans de les conclusions, els pèrits, que ja van declarar per desglossar cadascuna de les especificacions i característiques dels respectius robots de cuina, s'han centrat aquesta vegada en les particularitats presumptament infractores del model de Lidl.

En concret, s'ha fet èmfasi en el segellat de la tapa quan la màquina està funcionant, un mecanisme de seguretat que impedeix que aquesta s'obri mentre les fulles encara estan girant i que l'electrodomèstic de Lidl suposadament ha plagiat.

El pèrit de Vorwerk ha asseverat que el Monsieur Cuisine Connect "té totes les característiques" pròpies de la Thermomix i, per demostrar-ho, ho ha escenificat davant del jutge, manipulant un robot i provant que, quan es gira la tapa per obrir-la, el mecanisme de tall s'atura.

Pendents del jutge

Ara el jutge haurà de decidir qui té raó. Si Thermomix guanya, Lidl haurà de pagar un 10% de totes les vendes d’aquest robot de cuina que hagi fet a Espanya, i deixar-lo de vendre.