Thermomix ha guanyat la batalla a Lidl. No era David contra Goliat, era una disputa bastant igualada entre dues marques potència en el seu mercat, però la guerra, que es va celebrar abans de Nadal a Barcelona, ja té guanyador: Lidl ha de deixar de comercialitzar la seva famosa i mal anomenada "Thermomix barata".

Així ho ha decidit la secció especialitzada en assumptes de patents dels Jutjats Mercantils de Barcelona, que ha donat la raó a la companyia alemanya Vorwerk, fabricant de la màquina de cuina coneguda com a Thermomix.

Querella contra Lidl per plagi del famós robot de cuina de Thermomix

S'havien querellat contra Lidl, distribuïdor de la màquina de cuina coneguda com a Monsieur Cuisine Connect, assegurant que la cadena de supermercats havia plagiat el seu exitós robot de cuina i l'havien posat a la venda per menys de 400 euros. Aquest robot de cuina, batejat popularment com la "Thermomix barata", s'havia convertit en un èxit de vendes per a Lidl. Però s'ha acabat.

En una sentència que s'ha conegut avui, 19 de gener, la justícia ha donat la raó a Thermomix i s'assegura que la màquina de Lidl viola els drets d'exclusiva que es deriven de la patent espanyola d'invenció ES 2 301 589, validació a Espanya de la patent europea EP 1 269 898, titularitat de Vorwerk.

Així doncs, els jutjats ordenen a Lidl cessar la importació, emmagatzematge, oferiment i comercialització del robot de cuina Monsieur Cuisine Connect a Espanya. Lidl també ha de retirar tots els productes d'aquesta referència del mercat. Tot el que es pugui relacionar amb Thermomix: documents comercials, material publicitari i promocional o altres documents en què es reprodueixi aquest producte, també si estan penjats a internet.

Lidl haurà de pagar el 10% de la facturació a Thermomix

La sentència també demana que Lidl compensi Thermomix pels danys causats per aquesta violació de la patent. La marca propietària legítima de la marca va demanar un 10% de la facturació feta amb aquests productes. Ara, quan la condemna contra Lidl sigui ferma, s'haurà de calcular quants diners hauran de pagar com a multa per haver-se saltat la patent d'aquest famós robot de cuina.

Lidl Thermomix Barata

Imatge de la Thermomix barata de Lidl, des d'ara prohibida a Espanya

Thermomix té la patent reconeguda a Espanya des del 2008

Espanya va reconèixer la patent Europea de Thermomix el 2008 amb la identificació ES'589, invenció d'una màquina de cuina incloent vuit característiques de producte. Lidl comercialitza des de juny del 2018 el robot de cuina Monsieur Cuisine Connect.

La discussió jurídica s'ha centrat en si la patent reconeguda a Espanya recull de manera explícita i com a reivindicació, com a característica pròpia i innovadora, les funcions que defineixen Thermomix i, per tant, si aquestes estarien protegides per la patent i aleshores no podrien ser reproduïdes ignorant aquesta patent, segons ha explicat el TSJC en una nota de premsa aquest dimarts.