Un nou brot de febre Q ja ha deixat almenys sis persones afectades a Villajoyosa (Alacant). Segons ha informat la Conselleria valenciana de Sanitat, els casos declarats -una nena de tres anys i cinc adults- evolucionen favorablement després del seu ingrés hospitalari i s'estudia el possible contagi d'uns altres quatre ciutadans més a la mateixa localitat. Aquesta malaltia causada pel bacteri Coxiella burnetti és considerada una zoonosi (afecció pròpia dels animals) i els seus principals símptomes són febres altes, cefalea, miàlgies, calfreds, nàusees i vòmits.

Ingressats

Sanitat està investigant aquest nou brot que va requerir l'ingrés hospitalari de tres dels sis afectats, que ja han rebut l'alta mèdica. Els episodis de contagi s'han produït en el municipi alacantí de Villajoyosa i ara per ara s'estudia uns altres quatre casos que podrien elevar la xifra de víctimes fins a la desena. Segons assenyalen els especialistes, es declara un brot quan n'hi ha dos o més casos d'una mateixa malaltia en els quals s'evidencia una relació epidemiològica.

En aquest cas, la confirmació va tenir lloc el passat 5 de setembre, quan es va constatar que hi havia un segon pacient afectat pel bacteri, i es va comunicar immediatament a l'Ajuntament de Villajoyosa i a la Conselleria d'Agricultura. Davant de la clínica inespecífica que presenten aquests malalts, la norma per al diagnòstic confirmat de la malaltia aguda és la demostració d'un increment al quàdruple dels anticossos en dues mostres de sèrum obtingudes amb un interval mínim de 15 dies, sent presa la primera en la fase aguda de la malaltia.

Febres

La febre Q és una zoonosi (origen animal) causada pel bacteri Cloxiella burnetii. Aquesta afecció -que clínicament es comporta com una malaltia febril aguda- es caracteritza per calfreds, cefalea, malestar general, miàlgies i sudoració profusa. El període d'incubació és d'entre 14 i 39 dies, i la seva gravetat i durada varien considerablement. La principal via de contagi és la transmissió aèria produïda per la inhalació de gotes aerosols i pols contaminada pel contacte amb animals infectats. També és possible, encara que molt menys freqüent, la transmissió via alimentària pel consum de llet crua d'animals contaminats.

El tractament habitual consisteix en l'administració d'antibiòtics (doxiciclina) per via oral. No hi ha profilaxi davant de la febre Q, no obstant això, cal tenir en compte que la transmissió persona-persona és excepcional. En el cas del brot de Villajoyosa, les actuacions sobre els animals s'estan portant des del Servei de Protecció a la Naturalesa de la Guàrdia Civil (Seprona) i la Conselleria d'Agricultura amb el suport de la policia local de la localitat.