La Fiscalia ha presentat finalment càrrecs contra tres policies que van disparar fins a la mort a un noi de 20 anys amb síndrome de Down i autisme que s'havia escapat de casa de nit i que portava una pistola de joguina, el passat mes d'agost a Estocolm. El succés va generar gran expectació a Suècia, que van generar crítiques a l'actuació policial i que va acabar amb una investigació interna que ha finalitzat ara amb la imputació dels tres agents.

Un dels agents ha estat acusat de provocar la mort al jove Eric Torell, de 20 anys, mentre que els altres dos afronten càrrecs per incompliment del seu deure. Segons ha explicat en una roda de premsa el fiscal encarregat del cas, els agents van anar en aquest barri després de rebre una trucada d'avís a la mateixa zona on hores abans es creia haver vist a un conegut delinqüent armat.

Tres trets van tocar el jove

Quan els policies van arribar al lloc, van cridar al jove per fer-lo aturar però ell no va fer cas als agents i va girar-se als policies amb la pistola de joguina a la mà, va ser llavors quan els policies van disparar 25 trets contra el noi. Tres van tocar el noi a l'esquena i la panxa, causant-li la mort.

pistola joguina

Una pistola de joguina, com la que portava el xiquet mort a trets.

El fiscal ha criticat que els agents seguissin disparant quan Torell, de qui la seva mare ha dit a mitjans suecs que tenia l'edat mental d'un nen de tres anys, els va tornar a girar l'esquena i que no prenguessin les mesures de control reglamentàries, "de manera que s'haurien adonat que Eric no constituïa cap amenaça".

S'han interrogat centenars de persones i s'han fet també recreacions tridimensionals de l'escena del crim i de les condicions lumíniques en el moment del succés, que es va produir quan estava clarejant, per comprovar si els agents van poder veure o no que el noi anava armat amb una pistola de plàstic.