El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) recomana "silenci sempre" i no parlar pel mòbil al metro per prevenir i reduir els contagis de coronavirus. 

La transmissió a través d'aerosols

És una evidència que ja ningú no pot negar: la Covid es transmet a través de les partícules d'aerosols suspesos en l'aire.

Davant d'aquest fet, son molts els científics i investigadors que han reclamat, no només que les autoritats reconeguin aquesta forma de contagi, sinó que es prenguin les mesures necessàries para  evitar que la segona onada de la pandèmia sigui molt més cruenta que la primera. 

Sent l'aire una de les principals vies de contagis de la Covid-19, són necessàries mesures de prevenció com la ventilació en els espais tancats. Hi ha estances en què és impossible complir amb aquest principi. Una d'aquestes seria el metro.

Silenci i no parlar pel mòbil

És en aquest entorn sense possible ventilació que María Cruz Minguillón,  investigadora en aerosols atmosfèrics de l'CSIC, ha indicat que "seria ideal que al metro indiquessin 'Silenci sempre'". Cruz Minguillón ha fet aquestes declaracions entrevistada al programa Via Lliure de RAC1.

Minguillón, que aconsella fervorosament no parlar ni tan sols pel mòbil, afirma que "callats i amb la mascareta ben ajustada, el risc baixa moltíssim".

Metro de Madrid / EFE

Els científics experts recomanen silenci total i no parlar pel mòbil per evitar la propagació del coronavirus / EFE

L'autobús és un cas diferent

Expliquen els experts que quan parlem pel mòbil al metro, amb soroll, cridem i emetem 50 vegades més aerosols. Per als experts, aquestes partícules que surten al parlar o al respirar, són una de les principals vies de contagi.

Minguillón explica que la situació del metro no és comparable a la de l'autobús, on la ventilació és constant. "Als autobusos és més fàcil. En obrir i tancar portes a les parades ja hi ha un intercanvi d’aire que ens va a favor".