El 48% dels càncers de coll els causa el virus del papil·loma humà (VPH). Així ho afirma la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirugia de Cap i Coll (SEORL-CCC), que, a més, assegura que les xifres s'han disparat en els últims anys a causa dels canvis en els hàbits sexuals.

Fa una dècada que augmenten aquests casos

Ja ho pronosticava un informe publicat pel British Medical Journal l'any 2010: el nombre de casos d'aquest tipus de càncer està relacionat de forma directa amb l'auge de la pràctica de sexe oral sense preservatiu. I, des d'aleshores, les xifres han anat escalant.

Les dades es veuen, a més, recolzades per l'evidència mèdica: el tumor de coll és el sisè més diagnosticat a Espanya. Cada any es detecten 17.000 nous casos de càncer de cap i coll; i un de cada cinc es troben a la faringe, segons afirma Carlos Marín, el portaveu de la SEORL-CCC.

Què provoca aquesta situació?

"Abans aquest tipus de tumors es relacionava amb el consum d'alcohol i tabac", comenta Martín. Però, ara, els canvis en les tendències sexuals dels últims anys són el factor més rellevant que causa aquesta malaltia: es comença abans a tenir sexe, es tenen més companys de llit per persona, i això posa el virus del papil·loma sobre la taula.

Pablo Parente, membre també de la SEORL-CCC, afegeix que hi ha un gran desconeixement de la població respecte a la relació entre aquest tipus de càncer i el VPH (per exemple, als Estats Units el 70% dels ciutadans desconeix el vincle). I va més enllà: vaticina que, en els pròxims anys, les xifres d'aquests casos augmentaran.

La solució recau en la tecnologia

El creixement en el nombre de tumors provocats pel papil·loma comporta que es requereixin noves eines per curar-los, i l'evolució tecnològica és clau per fer avenços en aquest camp i millorar les tècniques i els procediments quirúrgics.

Les noves eines no arriben a tothom

Parente denuncia que els nous equipaments d'alta generació no arriben a tot arreu. "Tenen un cost molt gran i requereixen una gran inversió per part de les administracions públiques", assegura.

I és que, segons el secretari general de la SEORL-CCC, Raimundo Gutiérrez "a l'Estat existeixen de 46 unitats que compten amb la nova tecnologia robòtica". L'expert denuncia, però, que només una part d'aquests es troba als hospitals públics, i molts no s'utilitzen en otorrinolaringologia i cirurgia de coll i cap, sinó en intervencions urològiques.