La Guàrdia Civil ha detingut un empresari i la seva dona, propietaris de Pescados Medina, per haver continuat treballant tot i la suspensió cautelar de l'activitat de l'empresa decretada per la Junta d'Andalusia  després d'una alerta sanitària el passat mes de maig per uns seitons en vinagre amb anisakis.

L'empresa, dedicada a l'elaboració i venda de productes de pesca, ha continuat venent productes malgrat el risc "extraordinari i imminent" que podrien suposar per a la salut pública.

Detinguts per no tancar l'empresa per l'alerta sanitària

Segons ha informat la Guàrdia Civil, al matrimoni, que va quedar en llibertat després de declarar, se li atribueix un delicte contra la salut pública i un altre de desobediència a l'autoritat.

Peixos Medina

Una alerta sanitària va ordenar la retirada de seitons en vinagre per risc d'anisakis el passat mes de maig / Aesan

Intoxicació per anisakis

A Sevilla i Jaén es van detectar dos casos d'intoxicació per anisakis en els quals van resultar afectades quatre persones, i es va descobrir que totes elles havien menjat seitons elaborats per aquesta empresa granadina.

Distribuïts a gairebé tot Espanya

Com que aquests seitons en vinagre s'havien distribuït en establiments de Catalunya, Andalusia, Aragó, Madrid, les Canàries i Castella i Lleó, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició va establir una alerta sanitària en la qual advertia de la comercialització de seitons en vinagre amb presència de paràsit viu anisakis d'aquesta empresa. I recomanava "a les persones que tinguin el producte afectat a casa que no se'l mengin i que el tornin al punt de compra".

Els inspectors de l'àrea de Gestió Sanitària Sud de Granada van inspeccionar l'empresa i, davant de les irregularitats detectades, la van clausurar de forma cautelar el passat 5 de maig per la Delegació Territorial de Salut de la Junta d'Andalusia, en considerar que mantenir la seva activitat podia suposar un risc "extraordinari i imminent" per a la salut pública.

Seitons curats en vinagre / Viquipèdia

Seitons curats en vinagre / Viquipèdia

L'empresa funcionava de manera clandestina

Dos mesos després, el passat 7 de juliol, els tècnics veterinaris del Districte Sanitari Granada Sud de Motril van demanar ajuda a Seprona de la Guàrdia Civil per inspeccionar novament aquesta empresa, perquè sabien que continuava funcionant tot i la suspensió cautelar.

Més de 1.300 quilos entre seitons, seitons en vinagre, gambetes, sardines, puntes de pop, calamar, pop i pop sec

Els agents van comprovar que l'empresa funcionava de manera clandestina: dins hi havia quatre empleats treballant "en les funcions pròpies de la indústria". A més, el detingut havia ignorat presumptament la suspensió cautelar i des de l'endemà al de la clausura havien continuat facturant productes.

La Guàrdia Civil es va apoderar de l'ordinador de l'empresa i els agents han trobat 114 factures fetes en les que sortia el nom de la dona de l'empresari i no el d'ell, tot i que l'etiquetatge del producte continuava sent el mateix. Durant la inspecció van ser immobilitzats 1.327 quilos de productes entre seitons, seitons en vinagre, gambetes, sardines, puntes de pop, calamar, pop i pop sec.