Els comerços de la plaça Reial s'han cansat dels robatoris i de la situació d'inseguretat que provoquen les desenes de captaires que s'acosten als clients demanant almoina. Un grup de veïns i alguns dels establiments han contractat seguretat privada per tal de normalitzar la situació d'aquest cèntric i popular espai del cor de Barcelona.

Dos torns

La posada en marxa dels agents cívics ―com s'anomenen tècnicament― va coincidir amb l'arribada de centenars d'aficionats del Liverpool, l'equip anglès que es va enfrontar al FC Barcelona en les semifinals de la Champions League. Els hoolingans que es van concentrar a la plaça Reial el passat dimecres 1 de maig van protagonitzar nombrosos incidents i no van posar fàcil l'estrena de l'equip de seguretat.

Els serveis que presten els agents son bàsicament de dissuasió i de prevenció de conductes incíviques

Després de la primera presa de contacte, els impulsors de la iniciativa van valorar positivament l'impacte dels agents al cèntric espai i van decidir ampliar la seva presència a tots els dies de la setmana. Aquest equip de seguretat es divideix en dos torns: un de variable de quatre hores que pot començar entre les 12 i les 15h i un altre de fixe de les 22 a les 4h. Els serveis que presten són bàsicament de dissuasió i de prevenció de conductes incíviques, segons informen des de l'Associació d'Amics i Comerciants de la plaça Reial.

Insostenible

"La situació ha millorat molt. Havíem arribat a un punt que els captaires no et deixaven ni passar entre les taules per servir els clients. Els agents es passen el dia donant voltes i eviten que els lladres s'acostin als turistes", explica una de les cambreres del bar Karma. En la mateixa línia es pronuncien dos dels encarregats del restaurant Canarias, un dels 29 establiments que participen en la iniciativa. "Abans no podies distreure't amb un client o a la barra perquè aprofitaven l'ocasió per robar de les taules", assenyala un dels cambrers, que també veu amb bons ulls la presència dels agents.

"Abans no podies distreure't amb un client o a la barra perquè aprofitaven l'ocasió per robar de les taules", assenyala un cambrer

Tanmateix, el treballador assegura que captaires i lladres aprofiten les hores en les que no hi ha vigilància per continuar amb els robatoris i demanar almoina. "Haurien d'allargar-se durant tota la tarda fins la nit. D'aquesta manera no concentrarien tota l'activitat en el descans entre els torns", afegeix l'home.

Sensesostre i Bamboléo

Quan toquen les deu de la nit, un grup d'homes vestits de negre comencen a passejar-se per la plaça. Van en dos grups de dues persones i es situen cadascun en un dels extrems de l'espai. Es comuniquen a través d'uns auriculars. En un moment donat, l'equip de seguretat es reuneix en una de les cantonades. Dos sensesostre que acampaven darrera un dels pilars dels arcs de la plaça son convidats a marxar. "Intenten fer-nos fora de bones maneres, però no ho aconsegueixen. No els hi agradem gaire, els indigents", explica una noia jove mentre recull els cartrons i es perd entre els opacs carrerons.

Seguridad privada plaça Reial

A la terrassa del bar Glaciar ―un establiment emblemàtic amb la particularitat d'haver estat l'escenari del primer sopar a Barcelona de Gabriel García Márquez― es respira tranquil·litat. Abans de l'inici del torn dels agents cívics, un grup de cinc persones amb acordió i amplificadors feien sonar a tot drap el Bamboléo dels Gipsy Kings. "Molts cops haig de parar la música de l'interior del bar perquè no la puc escoltar de tant soroll", assenyala un dels responsables de l'establiment.

Polèmica: músics i venedors ambulants

Precisament, els músics i els artistes son un dels col·lectius més afectats per la presència d'aquest equip de seguretat. "Ens fan sortir de males maneres. Nosaltres donem vida a la plaça", explica un dels veterans, que porta gairebé una dècada tocant a l'espai. Els agents cívics tenen l'encàrrec especial de reduir el soroll a la plaça, que té un problema de contaminació acústica molt important, segons els impulsors de la iniciativa.

L'altre grup més afectat per la presència de seguretat privada son els venedors ambulants. En alguns vídeos compartits per les xarxes socials es pot veure com els agents no permeten l'accés a l'espai a joves negres que volen vendre polseres a la plaça, davant la incredulitat d'aquests, que no acaben d'entendre per què ja no poden comercialitzar els seus productes en un dels punts emblemàtics del centre de la ciutat.