L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha ordenat retirar del mercat, com a mesura preventiva, 16 medicaments que contenen ranitidina (principi actiu que es fa servir per reduir la producció d'àcid a l'estómac) per la detecció d'un possible carcinogen.

S'han retirat 16 medicaments amb ranitidina

El 13 de setembre l'Aemps, dependent del Ministeri de Sanitat, va informar de l'inici, a escala europea, d'una revisió dels medicaments que contenen ranitidina (indicats per a úlcera gàstrica o reflux gastroesofàgic) per la detecció de N-Nitrosodimetilamina (NDMA) en alguns d'ells.

L'NDMA està classificada com un probable carcinogen en humans partint d'estudis en animals. És present en alguns aliments i en algunes fonts d'aigua, però no és probable que causi danys quan s'ingereix en quantitats molt petites.

A Espanya l'AEMPS ha ordenat de retirar tots els lots de ranitidina en comprimits disponibles al mercat, corresponents a 16 companyies farmacèutiques. Es tracta de medicaments comercialitzats amb el nom de ranitidina i el del laboratori, a més d'altres com Alquen, Ardoral, Zantac i Terposen.

Els medicaments amb ranitidina intravenosa es mantenen al mercat i no són objecte de retirada, ja que són essencials en algunes indicacions terapèutiques.

Amb les dades disponibles fins ara no hi ha proves que la presència d'aquesta substància hagi pogut causar cap dany als pacients que l'han consumida.

L'Aemps recomana de no interrompre el tractament sense consultar-ho amb el metge i informa que al mercat hi ha medicaments, amb altres principis actius, que tenen les mateixes indicacions terapèutiques, entre les quals l'omeprazole, el pantoprazol o lansoprazol, o la famotidina.

Els medicaments retirats es poden consultar a la pàgina web de l'agència www.aemps.gob.es.